Pfizer/BioΝtech: Ασφαλείς για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το εμβόλιο

Pfizer/BioΝtech: Ασφαλείς για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το εμβόλιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστασία για τουλάχιστον 6 μήνες έναντι της νόσου, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εξασφαλίζει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, σύμφωνα με τα πορίσματα νέας μελέτης της εταιρίας.

Οπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, αυτό δεν σημαίνει πως η προστασία μετά τον εμβολιασμό είναι εξάμηνης διάρκειας, άλλα ότι, πλέον, υπάρχουν δεδομένα για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σημαίνει δηλαδή ότι έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, οι εθελοντές παρέμειναν περισσότερο από 90% προστατευμένοι από τη λοίμωξη της COVID-19 και ακόμη καλύτερα προστατευμένοι από σοβαρή λοίμωξη.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, στο διάστημα από μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έως και 6 μήνες, από τους 927 συμμετέχοντες στη δοκιμή που αρρώστησαν με COVID-19, μόνο οι 77 είχαν λάβει το ενεργό εμβόλιο, σε σύγκριση με τους 850 που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Άρα το εμβόλιο παραμένει κατά 91% τουλάχιστον αποτελεσματικό κατά της νόσου για τους επόμενους έξι μήνες.

Επίσης σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι πλήρως αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού

«Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, όπως ορίζεται από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), και 95,3% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής COVID-19, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA),» αναφέρουν Pfizer και BioNTech σε κοινή τους ανακοίνωση.

Τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής κυκλοφορούν υπό έκτακτη αδειοδότηση επειδή δεν είχαν μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν επιτρέψει στις εταιρείες να παρουσιάσουν δεδομένα δύο μηνών για την έκτακτη αδειοδότηση για χρήση -κυρίως σε ενήλικες-, λόγω της πανδημίας. Οι αξιωματούχοι του FDA είχαν επίσης δηλώσει πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης πλήρους άδειας όταν τα εμβόλια έχουν κυκλοφορήσει για τουλάχιστον έξι μήνες (το προαπαιτούμενο για όλα τα εμβόλια που αποτρέπουν μολυσματικές ασθένειες). Τα νέα δεδομένα είναι πιθανότατα επαρκή ώστε το εμβόλιο να πληροί τα κριτήρια που ορίζει η (FDA) για πλήρη έγκριση. Αναμένουμε λοιπόν τη δημοσίευση και τις εξελίξεις για την αδειοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή