Το παρασκήνιο της 24ωρης φύλαξης του Μ. Φουρθιώτη

Το παρασκήνιο της 24ωρης φύλαξης του Μ. Φουρθιώτη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο παρασκήνιο έχουν όσα προηγήθηκαν της απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αφαιρέσει την αστυνομική φρουρά από τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα τη 19η Μαρτίου, που το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε ικανοποιήσει αίτημα του παρουσιαστή για 24ωρη φύλαξη του σπιτιού του, στην Εκάλη. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, για τη φρούρηση του παρουσιαστή είχαν διατεθεί από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων συνολικά 5 αστυνομικοί και δύο συνοδευτικά οχήματα, ένα αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα. Είχε προηγηθεί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η καταστροφή από πυρκαγιά του φυλακίου ασφαλείας που βρισκόταν έξω από το σπίτι του. Σε ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, που εκπροσωπούσε τον παρουσιαστή, ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει από ανάφλεξη τριών εμπρηστικών μηχανισμών, καθώς και ότι την έρευνα για το περιστατικό ανέλαβε η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Αλλες πηγές ενημέρωσης, εντός της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι την προανάκριση είχε αναλάβει όχι η αστυνομία, αλλά η πυροσβεστική, κάτι που συμβαίνει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ίχνη ή υπόνοιες εμπρησμού. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στον κ. Φουρθιώτη διατέθηκε φρουρά παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι την αντίθεσή του δεν είχε κρύψει σε συνομιλητές του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τον Ιανουάριο του 2021, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο υπαλλήλου του τηλεοπτικού σταθμού «Ε», στον οποίο εργάζεται ο παρουσιαστής. Από την προανάκριση φέρεται να είχε προκύψει πως αρχικά στόχος των δραστών ήταν να πυρπολήσουν ένα εγκαταλελειμμένο Ι.Χ., ωστόσο η φωτιά κατέκαψε το όχημα του εργαζομένου. Με αφορμή το συμβάν, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να διαθέσει 24ωρη φύλαξη και στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού. Συνολικά πέντε αστυνομικούς. 

Aνακοίνωση – καταγγελία

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο παρουσιαστής ζήτησε από την αστυνομία να του διαθέσει αστυνομικούς και για την 24ωρη φύλαξη του σπιτιού του, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της αστυνομίας. Χαρακτηριστική είναι ανακοίνωση – καταγγελία που εξέδωσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής. Παρ’ όλα αυτά, αρχικά με προφορική εντολή και εν συνεχεία κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής, το αίτημα ικανοποιήθηκε. Ακόμη πέντε αστυνομικοί διατέθηκαν για την 24ωρη φύλαξη του σπιτιού του στην Εκάλη. Τελικά, υπό την πίεση των αντιδράσεων και κατόπιν εντολής του ίδιου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου την 31η Μαρτίου και αποφάσισε ότι ο παρουσιαστής δεν χρήζει προστασίας. 

Με τη νέα απόφαση αποδεσμεύθηκαν οι αστυνομικοί της προσωπικής του φρουράς κι εκείνοι που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη του σπιτιού του. Αντιθέτως, διατηρείται η φύλαξη στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται ο παρουσιαστής. Ο νομικός εκπρόσωπος του Μένιου Φουρθιώτη, Ν. Αγαπηνός, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ζητάμε να μας κοινοποιηθούν οι αποφάσεις της επιτροπής της 19ης και 31ης Μαρτίου». Πρόσθεσε ακόμη ότι οκτώ φορές την τελευταία διετία η αρμόδια επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. γνωμάτευσε ότι ο παρουσιαστής αποτελεί «ευπαθή στόχο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή