Στρ. Στρατηγάκης: Η διαμόρφωση της ΕΒΕ και το πλεονέκτημα

Στρ. Στρατηγάκης: Η διαμόρφωση της ΕΒΕ και το πλεονέκτημα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) αν και πολύπλοκος, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Δεν επηρεάζεται από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων των Πανελλαδικών, αφού ο συντελεστής που όρισε το κάθε τμήμα πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου. Αν τα θέματα είναι δύσκολα και οι υποψήφιοι δεν γράψουν καλά, τότε ο μέσος όρος των επιδόσεών τους θα είναι χαμηλός, οπότε θα έχουμε χαμηλή ΕΒΕ. Αν τα θέματα είναι εύκολα και οι υποψήφιοι γράψουν καλά, τότε ο μέσος όρος των επιδόσεων θα είναι υψηλότερος με συνέπεια και η ΕΒΕ κάθε τμήματος να είναι υψηλότερη. Λύνεται έτσι το πρόβλημα που υπήρχε στην προηγούμενη εφαρμογή της βάσης του 10, που εξαρτιόταν από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων.

Η ΕΒΕ αναμένεται να επηρεάσει μόνο τα τμήματα που έχουν χαμηλή βάση και τους υποψηφίους που δεν γράφουν καλά στις εξετάσεις. Υπολογίζοντας πώς θα διαμορφωνόταν η ΕΒΕ με την κατώτερη τιμή 0,8 και την ανώτερη τιμή 1,2 το 2020, διαπιστώνουμε ότι οι υποψήφιοι που γράφουν πάνω από 14 σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται από την καθιέρωση της ΕΒΕ, ακόμη και με την υψηλότερη τιμή της. Αντίστοιχα τα περιζήτητα τμήματα με υψηλές βάσεις δεν θα επηρεαστούν από την ΕΒΕ. Οι υποψήφιοι, όμως, που δεν θα γράψουν καλά στις εξετάσεις θα έχουν λιγότερες επιλογές έως καθόλου. Οσοι έγραψαν πέρυσι κάτω από 7,5 δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν καμία σχολή στο μηχανογραφικό τους δελτίο και, συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να εισαχθούν σε κανένα τμήμα. Οι υποψήφιοι που έγραψαν από 9,25 έως 12 θα είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν κάποια τμήματα στο μηχανογραφικό τους, αλλά όχι όλα. Θα μπορούσαν πάντως να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα. Να σημειώσουμε ότι η ΕΒΕ αποτελεί το κριτήριο για να έχει το δικαίωμα να δηλώσει ο υποψήφιος ένα τμήμα στο μηχανογραφικό του. Δεν αποτελεί το κριτήριο εισαγωγής. Αυτό είναι ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος.

Η καθιέρωση της ΕΒΕ προβλέπεται επίσης να κάνει δύσκολη τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αφού κάθε τμήμα θα έχει διαφορετική ΕΒΕ, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Ενα ερώτημα υπάρχει για τις επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, που λόγω της πανδημίας και των κλειστών σχολείων μπορεί κάποιοι να μην προετοιμαστούν όπως θα ήθελαν, γιατί ο εγκλεισμός μάς επηρεάζει όλους αρνητικά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις με τους μέσους όρους, γιατί αν κάποιοι γράψουν πολύ καλά και κάποιοι άλλοι πολύ άσχημα, θα έχουμε μεγαλύτερο πλήθος υποψηφίων, από το αναμενόμενο, που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
* Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης είναι εκπαιδευτικός αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή