Λέσβος: «Συνοδεία» μεταναστών και παρενόχληση από τουρκικά σκάφη – Έξι περιστατικά σε λίγες ώρες

Λέσβος: «Συνοδεία» μεταναστών και παρενόχληση από τουρκικά σκάφη – Έξι περιστατικά σε λίγες ώρες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό έντασης εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Λέσβου με έξι συνολικά περιστατικά κατά τα οποία, όπως αναφέρει το Λιμενικό, λέμβοι με αλλοδαπούς «επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία τουρκικών ακταιωρών». 

Και στις έξι περιπτώσεις Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο πεδίο και παρακολουθούσαν στενά τα περιστατικά. 

Καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να τις ωθήσουν εντός αυτών, ενώ σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από Τουρκική ακταιωρό. Άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς.       

Στις λέμβους επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες. Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς βοριάδες, ωστόσο, η βελτίωση του καιρού από χθες, ευνόησε την αύξηση των ροών.

Όπως περιέγραφαν νωρίτερα πηγές του Σώματος, οι τουρκικές ακταιωροί που βρίσκονταν στο σημείο δεν προέβησαν σε κάποια κίνηση προκειμένου να παρεμποδίσουν τις λέμβους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις «συνόδευαν».

Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά πηγή, ενώ σε τρεις περιπτώσεις θεωρείτο εύκολη η παρέμβαση των τουρκικών σκαφών, «έκαναν τα στραβά μάτια» ή ακόμη παρεμπόδισαν τις κινήσεις των ελληνικών σκαφών που περιπολούσαν.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο σημείο εμφανίστηκε και σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο δεν ενεπλάκη στα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα έξι περιστατικά απόπειρας εισόδου λέμβων με μετανάστες κατεγράφησαν από τα ξημερώματα έως τις επτά το πρωί. Τρία περιστατικά σημειώθηκαν ανατολικά της Λέσβου, δύο βόρεια και ένα στο νότιο τμήμα του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή