Στις 7 Απριλίου τα πρώτα self-tests στα φαρμακεία

Στις 7 Απριλίου τα πρώτα self-tests στα φαρμακεία

Θα διατεθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self-tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου κι έως την Παρασκευή θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες.

Στον διαδικτυακό αέρα θα βρίσκεται η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr προκειμένου να δηλώνονται τα θετικά self tests.

Η επόμενη παράδοση, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τόνισε, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς, στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων και -τέλος- στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα και κατόπιν εξήγησε τη διαδικασία διάθεσης των τεστ, καθώς και πώς θα γίνονται από τους πολίτες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη. Σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Κατόπιν ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δείτε το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο

Στις 7 Απριλίου τα πρώτα self-tests στα φαρμακεία-1

Βήμα- βήμα η διεξαγωγή των self-tests

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Tα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.
  • Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5/4 ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου.

Τονίζεται, για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Διαβάστε: Χαρδαλιάς: Νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Η συνέντευξη Τύπου

Δηλώσεις Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι ο κορωνοϊός δοκιμάζει όλο τον κόσμο, με χώρες να αποφασίζουν νέα περιοριστικά μέτρα. «Βλέπουμε σταθεροποίηση στην Ελλάδα, αλλά σε υψηλό επίπεδο».

Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. 

Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. «Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς». Αυξητική τάση παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών. 

Πρόσθεσε ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ. 

Η ίδια ανέφερε ότι ξάφνιασε την Επιτροπή το γεγονός ότι χθες Πέμπτη υπήρξαν περισσότερες από το 600 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Τόνισε, πάντως, ότι μειώθηκε ο αριθμός νοσηλειών στις μεγάλες ηλικίες λόγω του εμβολιασμού τους.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου, έκανε έκκληση για προσοχή από όλους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση».

Πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε για να «μετατοπιστεί η δραστηριότητα των πολιτών έξω από τα σπίτια», επισημαίντας πως «πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στόχος πρέπει να είναι μια απλή βόλτα, χωρίς συνωστισμό και χωρίς πολύ κόσμο».

Σχετικά με τα self-tests είπε ότι «η συστηματική διενέργεια ατομικών τεστ θα περιορίσει δραστικά τη διασπορά».

«Τώρα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες», είπε. [Διαβάστε]

Δηλώσεις Μαγιορκίνη

«Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός νέων διαγνώσεων στην Αττική με αύξηση 4%», ανέφερε και τόνισε πως μεγαλύτερη είναι αύξηση στην Θεσσαλονίκη με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε και στα self tests, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης όταν το τεστ βγει θετικό.

Στις 7 Απριλίου τα πρώτα self-tests στα φαρμακεία-2

Κρούσματα

Σε επίπεδα άνω των 3.000 παρέμειναν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 72 θάνατοι, τη στιγμή που 753 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 3.080, επί 56.903 τεστ (19.049 PCR και 37.854). Η θετικότητα ανέρχεται σε 5,4%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.760 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. [Διαβάστε]

koronoios-3-080-nea-kroysmata-72-thanatoi0

Μάχη για τον έλεγχο της έξαρσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη προκαλεί ανησυχία, μία μόλις ημέρα πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου χαλάρωσης των περιορισμών.

Διαβάστε: Γ. Παυλάκης: Λάθος πείραμα το άνοιγμα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή