Γιατί ακυρώθηκε το άνοιγμα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Γιατί ακυρώθηκε το άνοιγμα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, και Κοζάνη εξήγησαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

«Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επέτρεπε το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε εκεί εκθετική άνοδος, πολύ επικίνδυνη», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στην απόφαση αυτή συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής και εξήγησε: 

«Το ΕΣΥ στην κατάσταση που βρίσκεται σε αυτές την περιοχές δεν θα επέτρεπε την παραμικρή αύξηση της πίεσης. Βλέπαμε μια εκθετική αύξηση που δεν είχαμε δικαίωμα να αγνοήσουμε».

Ο κ. Εξαδάκτυλος συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και στις περιοχές όπου θα υπάρξει άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Εκεί που θα ανοίξουν θα πρέπει να είναι όλοι τρομακτικά προσεκτικοί. Οσοι ανοίξουν τα μαγαζιά θα πρέπει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ τουλάχιστον και να μη δημιουργηθούν σκηνές συνωστισμού για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ομαλά», κατέληξε.

Την αυξητική τάση αλλά και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα κρούσματα στις τρεις περιοχές, επικαλέστηκε ως αιτία που οδήγησε στο «μπλόκο» του ανοίγματος του λιανεμπορίου και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. 

«Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από την ίδια ομπρέλα: αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων», εξήγησε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη τα καταστήματα είχαν παραμείνει παραπάνω ανοιχτά, ενώ στην Πάτρα, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος υπήρξαν εικόνες συνωστισμού.

Όσον αφορά στην Κοζάνη, η κατάσταση «ήταν πάντα επιβαρυμένη».

«Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο», υποστήριξε ο υπουργός.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ήδη από χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η εισήγηση των ειδικών έγκειται στα επιδημιολογικά δεδομένα των τριών περιοχών.

«Σύμφωνα με αυτά, όπως ενημέρωσε τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που πέρασε, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή