Πολιτική κόντρα για τα εμβολιαστικά διαβατήρια

Πολιτική κόντρα για τα εμβολιαστικά διαβατήρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν βρεθεί τα εμβολιαστικά διαβατήρια στη Βρετανία, τα οποία θα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την προσέγγιση «αντίθετη με το βρετανικό ένστικτο», χωρίς όμως να καταστήσει σαφές κατά πόσον το κόμμα του θα την απορρίψει.

Ταυτόχρονα, στη βρετανική Βουλή δημιουργήθηκε ομάδα 70 βουλευτών (εκ των οποίων 40 Συντηρητικοί, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κ.ά.) προκειμένου να αντιταχθούν συντονισμένα στην καθιέρωση εμβολιαστικών διαβατηρίων.

Εκτός από τα διαβατήρια στο εσωτερικό, η Βρετανία θωρακίζεται και έναντι των… κινδύνων από το εξωτερικό. Ετσι στην «κόκκινη λίστα» προστέθηκαν η Κένυα, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και το Μπανγκλαντές. Η είσοδος στη Βρετανία απαγορεύεται σε όσους βρέθηκαν εκεί δέκα ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακόμα και Βρετανοί και Ιρλανδοί υπήκοοι θα πρέπει, κατά την επιστροφή τους, να παραμείνουν επί δεκαήμερο σε ξενοδοχείο καραντίνας. 

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε την Πέμπτη, επίσης, το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για καλοκαιρινές διακοπές σε προορισμούς με λίγα κρούσματα και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Την ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί κάποιο σύστημα «σηματοδότησης», με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες. Σε κάθε χρώμα θα εφαρμόζονται διαφορετικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δρ Λίντα Μπολντ δήλωσε χθες ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα εξίσου δριμύ τρίτο κύμα όπως η Ευρώπη, καθώς το 40% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη εμβολιαστική δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι μόλις 11,6%. 

«Ξινή» βγήκε η πρωταπριλιάτικη φάρσα που έκαναν κάποιοι στο Βέλγιο καλώντας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον κόσμο να παρακολουθήσει συναυλία. Τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα και συγκεντρώθηκαν σε πάρκο των Βρυξελλών. Η επέμβαση της αστυνομίας κατέληξε σε άγρια επεισόδια με τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 20 ατόμων και τον τραυματισμό 26 αστυνομικών και 8 πολιτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή