Το στοίχημα με τα self tests, τα φαρμακεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί 

Το στοίχημα με τα self tests, τα φαρμακεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί 

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ράφια των περίπου 11.000 φαρμακείων της χώρας θα είναι από την προσεχή Τετάρτη τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ, η μαζική διενέργεια των οποίων από τους πολίτες έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως το νέο όπλο στη μάχη με την πανδημία. Η διάθεση των τεστ θα γίνει αρχικά στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς λυκείου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Οπως άλλωστε λένε κυβερνητικά στελέχη, η αλυσίδα εφοδιασμού 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα σε λίγες ημέρες, αλλά και η διασφάλιση ότι θα υπάρχει επάρκεια για την εβδομαδιαία διάθεσή τους στους πολίτες, δεν είναι απλή υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα ακολουθήσει η διάθεση των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ στους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών, και τέλος στους άνω των 67 ετών με το σκεπτικό ότι μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν ήδη θωρακιστεί έναντι της νόσου μέσω του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συνεργασία των φαρμακοποιών στο εγχείρημα αυτό, ικανοποιώντας το αίτημά τους να μην επιτρέπεται η διενέργεια τεστ στα φαρμακεία για λόγους δημόσιας υγείας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι προβληματίζονται για το τι θα γίνει στην πράξη και όταν το σύνολο των πολιτών θα λαμβάνει τα τεστ αυτά από τα φαρμακεία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» φαρμακοποιός στο κέντρο της Αθήνας, «στο δικό μου φαρμακείο εξυπηρετώ τουλάχιστον 2.000 πολίτες. Θα πρέπει να απασχολώ ένα άτομο μόνο για τα τεστ, ώστε να μπορούν να τα πάρουν όλοι».  

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ και ήδη προχθές οι προμηθεύτριες εταιρείες παρέδωσαν την πρώτη παρτίδα, ενώ οι επόμενες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της εβδομάδας και τις αρχές της επομένης. Τα τεστ παραλαμβάνονται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία μεταφέρονται σε 100 φαρμακαποθήκες για να διανεμηθούν στα φαρμακεία. 

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη και εκτιμάται ότι έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα έχουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και στους εκπαιδευτικούς. Από την Τετάρτη θα ξεκινήσει και η λειτουργία της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό θα δηλώνεται στην πλατφόρμα ώστε να επιβεβαιώνεται με δεύτερο τεστ –προκειμένου να δικαιολογείται η απουσία από το σχολείο ή την εργασία– σε δημόσια δομή υγείας (δωρεάν) ή σε ιδιωτική. Στην πλατφόρμα υπάρχει λίστα με τις δομές αυτές. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, χρειάζεται πάλι να δηλωθεί εφόσον το άτομο που το κάνει ανήκει σε ομάδες πληθυσμού για τις οποίες το τεστ είναι υποχρεωτικό. Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης θα επισκεφθεί την πλατφόρμα self-testing.gov.gr για τη δήλωση και την έκδοση της βεβαίωσης ότι το τεστ είναι αρνητικό.

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε τα εξής:

1. Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων.

2. Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.

3. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα.

4. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

5. Οσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

6. Οσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή