«Ο Λεύκιος του Καβάφη»: Δοκίμιο για τους κρυμμένους ήρωες του Κ.Π. Καβάφη από την Ελένη Μαχαιρά-Οντόνι

«Ο Λεύκιος του Καβάφη»: Δοκίμιο για τους κρυμμένους ήρωες του Κ.Π. Καβάφη από την Ελένη Μαχαιρά-Οντόνι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα δοκίμιο για τους εντέχνως κρυμμένους ήρωες του Κ.Π. Καβάφη, πίσω από τις λέξεις του ποιήματος «Εν τω μηνί Αθύρ», γραμμένο από την Ελένη Μαχαιρά-Οντόνι.

Ο Καβάφης, στο εν λόγω ποίημα, επιχειρεί να διαβάσει το επιτύμβιο επίγραμμα που είναι αφιερωμένο στον «Λεύκιο», έναν νερό άνδρα που πέθανε στην Αλεξάνδρεια. Όμως το επιτύμβιο, από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια της Αιγύπτου, φέρει τις φθορές του χρόνου και έτσι του είναι δυσανάγνωστο. 

Άραγε, είναι δυνατόν ο Ποιητής να έγραψε το ποίημα για έναν τυχαίο και άγνωστο νεαρό, που «εκοιμήθη» στην πολύμορφη και αινιγματική Αλεξάνδρεια; Μήπως ο «Λεύκιος» δεν είναι παρά ένα ευρηματικό προσωπείο για τους κρυμμένους ήρωες, λόγω της κρυφής τους σύνδεσης με την ταυτότητα του ίδιου του ποιητή; 

Με το δοκίμιο της, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, η συγγραφέας ιχνηλατεί τη σημασία του ονόματος που οδηγεί σε εκπλήξεις, σημειώνοντας πως ο «Λεύκιος» λειτουργεί πρωτίστως ως ένα σύμβολο, στοιχείο σημαντικό στην ποίηση του Καβάφη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Μαχαιρά-Οντόνι σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στις ΗΠΑ και έχει Ph.D. από το Boston University. Δίδαξε Πολιτική Θεωρία και Διεθνές Δίκαιο και ασχολήθηκε με μεταφράσεις βιβλίων πολιτικού, κοινωνιολογικού, ιστορικού και, πρόσφατα, λογοτεχνικού περιεχομένου (βλ. Κρίστιαν Μπρέσνεφ, Το σπίτι του ζωγράφου στη Σίφνο, εκδόσεις Τσιγαρίδα, 2016). Επί τριάντα χρόνια ήταν πρόεδρος του Greek Study Group στο M. de Gunzburg Center for European Studies, Harvard University.

Επίσης, είναι σολίστ στο τμήμα του Σύγχρονου Μουσικού Αυτοσχεδιασμού (Contemporary Improvisation) του New England Conservatory of Music της Βοστόνης, με πολύχρονη συμμετοχή σε συναυλίες και δίσκους. Από νεαρή ηλικία είναι και ζωγράφος. Με τον σύζυγό της μένουν στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και στη Σίφνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή