«Η Αχαΐα έχει υψηλό ιικό φορτίο»

«Η Αχαΐα έχει υψηλό ιικό φορτίο»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία, με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους ασθενείς, σχεδόν καθημερινή καταγραφή τριψήφιου αριθμού νέων κρουσμάτων COVID-19 και φαινόμενα συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους συνθέτουν την εικόνα της Πάτρας, που βρίσκεται εδώ και περίπου 10 εβδομάδες σε «βαθύ κόκκινο». Στα δύο νοσοκομεία της πόλης, το Πανεπιστημιακό και τον «Αγιο Ανδρέα», νοσηλεύονται στις κλινικές COVID περίπου 200 ασθενείς και στις ΜΕΘ περίπου 35. Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, «το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχει ούτε καν επιπέδωση της κατάστασης, όμως γίνεται το μέγιστο δυνατό από το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος». Αυτό, όπως εξηγεί, «είναι το αποτέλεσμα της διασποράς που υπάρχει στην κοινότητα και αποτελεί το μείζον θέμα που πρέπει με κάθε τρόπο να ελεγχθεί, διότι ο ιός έχει περάσει πλέον από το σπίτι και την οικογένεια στο φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον».  

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «η Αχαΐα έχει υψηλό ιικό φορτίο και το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι το χειρότερο που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας». Μάλιστα, όπως επισήμανε, «στην πρόσφατη σύσκεψη των περιφερειαρχών με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο τελευταίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα χρειασθεί περίπου ένας μήνας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αχαΐα και ως εκ τούτου χρειάζεται υπομονή και αυτοσυγκράτηση για να διανύσουμε τα τελευταία και δύσκολα μέτρα του μαραθωνίου». Οσον αφορά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Μπονάνος εκτιμά ότι βασική αιτία είναι η βρετανική μετάλλαξη, διότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και παράλληλα, όπως λέει, «είναι δεδομένο ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην υπακούουν στο υγειονομικό πρωτόκολλο». Σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού, κυρίως στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και της Γεροκωστοπούλου, αλλά και σε πλατείες, όπως αυτή των Ψηλών Αλωνιών, ο κ. Μπονάνος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «χρειάζεται καλύτερη αστυνόμευση και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, όχι όμως κατασταλτικά, αλλά προληπτικά, εκεί όπου ακριβώς καταγράφεται συνωστισμός».  

Οσον αφορά το θέμα των εμπορικών καταστημάτων, μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, οι έμποροι της Πάτρας προχώρησαν χθες σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, ανοίγοντας τα καταστήματά τους και τον φωτισμό, χωρίς όμως προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν τους καταναλωτές. Παράλληλα, συνδικαλιστικοί φορείς των εμπόρων έστειλαν χθες επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν «την άρση της άδικης απόφασης για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αχαΐα, καθώς και οριζόντια ενίσχυση 5.000 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, όπως προτάθηκε από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας», προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή