Κορωνοϊός: Ενίσχυση νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας

Κορωνοϊός: Ενίσχυση νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες που παραπέμπουν στον περασμένο Νοέμβριο, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας άρχισε να απειλεί τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρατηρούνται ξανά την τελευταία εβδομάδα. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε απλές κλίνες COVID έχει ξεπεράσει τους 1.000, ενώ τουλάχιστον 200 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με το ποσοστό κάλυψης των κλινών να φτάνει το 90%. Το υπουργείο Υγείας ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, περνώντας στο επόμενο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την ενίσχυση των νοσοκομείων στη μάχη τους με την COVID-19, με τροποποιήσεις στη λειτουργία τους.

Χθες, σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του πρόεδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και των νοσοκομείων τους, εξετάσθηκε η υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει αύξηση των απλών κλινών COVID αλλά και των κλινών Εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό –ήδη 18 επιπλέον κλίνες ετοιμάζονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»–, με παράλληλη αναστολή μεγάλου ποσοστού προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και αύξηση του ρυθμού έκδοσης εξιτηρίων.

Oπως δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, «η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, που το σύστημα ξεπέρασε τα όριά του. Μετά τον Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε στην Αττική όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και βεβαίως θα τα υλοποιήσουμε και εδώ».

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το ΕΣΥ. «Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια, ένα σύστημα υγείας: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ενοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές», τόνισε.

Πληρότητα ΜΕΘ

Eως και χθες οι ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη είχαν ακόμα λίγες κενές κλίνες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σύμφωνα με τα οποία χθες το πρωί οι κενές κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο ήταν πέντε, στο ΑΧΕΠΑ τρεις και στο «Παπανικολάου» μία. Τα νοσοκομεία της πόλης δεν έχουν διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Αντίθετα, στην Αττική τουλάχιστον 60 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας, η πλειονότητα των οποίων στο Κρατικό Νίκαιας (17), στο «Γεννηματάς» (14) και στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Αγία Ολγα» (από 7 έκαστο). Η πληρότητα στις περίπου 420 κλίνες Εντατικής COVID αγγίζει το 100%. Σε αυτές προστίθενται και 51 πολυδύναμες κλίνες που θα αναπτυχθούν σε χώρους χειρουργείων, μονάδων αρνητικής πίεσης και άλλους χώρους των νοσοκομείων. Από σήμερα το «Θριάσιο» μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά COVID-19, ενώ κατά πληροφορίες το ίδιο εξετάζεται να γίνει και με άλλο νοσοκομείο της Αθήνας. Μάλιστα έχουν ακουστεί δύο σενάρια, που αφορούν είτε το «Γεννηματάς» είτε το Ιπποκράτειο.

Στο 100% είναι η πληρότητα στο νοσοκομείο της Κοζάνης και, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), χθες το πρωί η 3η ΥΠΕ σχεδίαζε μεταφορά δεκάδων ασθενών COVID-19 από την Κοζάνη σε άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή