Μεταναστευτικό: Η νέα δομή στη Λέσβο στο επίκεντρο

Μεταναστευτικό: Η νέα δομή στη Λέσβο στο επίκεντρο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, αναμένεται να επισφραγίσει προηγούμενη απόφαση και μάλιστα θετική για τη δημιουργία νέας δομής στη θέση Βάστρια, μακριά από τον οικιστικό ιστό. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη, συνάντησε την άρνηση της επιτροπής κατοίκων των κοινοτήτων που βρίσκονται πλησίον της περιοχής στη χωροθέτηση της νέας δομής. Οι τελευταίοι πάντως διαφώνησαν με έκτροπα στα οποία προχώρησαν ακραία στοιχεία και ζητούν άμεση αποσυμφόρηση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε ερώτηση της «Κ» για ενδεχόμενες αντιδράσεις ανάλογες της Καράβας, τον Μάρτιο του 2020, για τη νέα δομή, ανέφερε ότι ο προσωρινός καταυλισμός στον Καρά Τεπέ, δυναμικότητας 10.000 ατόμων, μπορεί να εξυπηρετήσει τις υφιστάμενες ανάγκες και να παραμείνει. «Ας σταματήσουμε όμως να έχουμε αποθήκες ψυχών και ας δούμε με ρεαλισμό τα πράγματα», επισήμανε.

Η νέα δομή προβλέπεται να είναι 3.000 ατόμων, με δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 2.000 ατόμων, για όσους θα βρίσκονται στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης και με αποφάσεις επιστροφής. Επίσης, οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να εξέρχονται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, με τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που θα τους παρέχονται, να μη βγαίνουν εκτός δομής. Μέσα στον Απρίλιο προχωράει η διαδικασία αδειοδότησης και στη συνέχεια αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της.

Ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε όχληση στην τοπική κοινωνία. Οτι θα δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και όχι τέντες και παραπήγματα. Ακόμα, ότι θα υπάρχει έλεγχος για αιχμηρά αντικείμενα και αλκοόλ κατά την είσοδο, ζώνες εντός της δομής ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (μονήρεις άνδρες, οικογένειες), όπου δεν θα επιτρέπονται οι εσωτερικές μετακινήσεις, και ότι θα είναι ασφαλείς οι διαμένοντες.

Σχετικά με τα «αντισταθμιστικά» που θα δοθούν στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν οι δομές, τόνισε ότι υπάρχουν ταμεία, ότι δίνονται ήδη αποζημιώσεις στους δήμους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα και ότι νέα αντισταθμιστικά θα υπάρξουν ανάλογα με τις προτάσεις και την ωριμότητα των έργων που προτείνονται.

Αναφορικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε την κατάσταση που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική για τη σύνδεσή τους με το προσφυγικό. Από την άλλη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι μειωμένοι συντελεστές εξαρτώνται από το αν οι αιτούντες άσυλο ξεπερνούν τη χωρητικότητα μιας δομής, και η Λέσβος κινδυνεύει να μείνει εκτός μειωμένων συντελεστών από την 1η Ιουλίου. Γίνεται προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και κριτήριο να είναι η ύπαρξη και μόνο των δομών, που έτσι κι αλλιώς επιβαρύνουν τα νησιά, και όχι ο «υπερπληθυσμός».

Για τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, όπως έχει γράψει ο γερμανικός Τύπος, για το προσφυγικό, κληθείς να σχολιάσει ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι τα χρήματα δεν έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (για τα προγράμματα διαμονής, επιδόματα κ.ά.).

Για τον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ έχουν δαπανηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε. Για τις ελλείψεις σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση σχολίασε ότι είναι ένας καταυλισμός που στήθηκε σε 10 ημέρες, ότι γίνονται συνεχώς έργα εντός του και ενώ μένει μέσα κόσμος (σήμερα 6.100 αιτούντες άσυλο) και ότι οι εργασίες προχωρούν αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα άμεσα σε ένα χώρο 350 στρεμμάτων.

Οσον αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για «γκρίζες ζώνες» και ότι η χώρα μας, σε σύνολο πέντε μεσογειακών χωρών, προσπαθεί να επισημάνει αλλαγές ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή