Δίχτυ προστασίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Δίχτυ προστασίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τίθεται τις επόμενες ημέρες ο Εθνικός Μηχανισμός για τον εντοπισμό και την προστασία ασυνόδευτων παιδιών τα οποία βρίσκονται στον δρόμο ή ζουν σε επισφαλείς συνθήκες. Πρόκειται για ένα σύστημα υποστήριξης των παιδιών αυτών, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), την Αρσις, τη ΜΕΤΑδραση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. ςΑυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι παραμένουν 3.854 ασυνόδευτα ανήλικα, εκ των οποίων 917 βρίσκονται είτε σε αστεγία είτε σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον 2.025 ασυνόδευτα (επίσημα στοιχεία έως τις 15 Μαρτίου 2021) βρίσκονται σε θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας, 1.380 σε θέσεις προσωρινής φιλοξενίας (σε ασφαλείς ζώνες εντός των κέντρων φιλοξενίας ή σε ξενοδοχεία).

Στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού θα λειτουργεί 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό παιδιών σε ανάγκη (0030-2132128888 και 0030-6942773030, μέσω WhatsApp ή Viber), η οποία είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Σε αυτά τα νούμερα μπορούν να καλούν πολίτες, τοπικές και δημόσιες αρχές, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, προκειμένου να λάβουν καθοδήγηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε τα παιδιά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε επείγουσες δομές φιλοξενίας τις οποίες παρέχει ο ΔΟΜ. Μέσω κινητών μονάδων, κέντρων ημέρας και γραφείων πληροφόρησης που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις) θα παρέχεται στα ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στον δρόμο ή σε δύσκολες για την ηλικία και την ασφάλειά τους συνθήκες ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πληροφορίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ατομική κατά περίπτωση βοήθεια έως ότου μεταφερθούν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας. Ο Μηχανισμός συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.
Παράλληλα, επιπλέον 470 θέσεις για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία έτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, τη ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Εκφραση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή