Ολοκληρώνονται οι συμβάσεις του κτηματολογίου

Ολοκληρώνονται οι συμβάσεις του κτηματολογίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της δείχνει να παίρνει και η τελευταία από τις «ορφανές» συμβάσεις του κτηματολογίου. Αφορά την κτηματογράφηση του υπολοίπου της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας, που είχε μπλοκαριστεί λόγω προσφυγής… για πέντε χρόνια. Εφόσον η εταιρεία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καταφέρει να κλείσει την υπόθεση και δεν υπάρξει νέος γύρος προσφυγών, η σύμβαση θα μπορεί να υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι.

Οι μελέτες της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης (επανα)προκηρύχθηκαν από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» το 2016. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η μελέτη για την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ. Το έργο διεκδίκησαν τρία μελετητικά γραφεία, τα οποία ύστερα από έναν πρώτο έλεγχο πέρασαν όλα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ενα από τα γραφεία έκανε ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ ζητώντας να αποκλειστεί ένας από τους ανταγωνιστές του για λόγους τεχνικής πληρότητας. Το ΣτΕ έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι ασκήθηκε προσφυγή στο Δ΄ τμήμα, η απόφαση επί της οποίας (αρ. 2136/2020) καθαρογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή πέντε χρόνια αφότου κατατέθηκε. 

Με την απόφαση το Δ΄ τμήμα έκανε δεκτή την προσφυγή, ορίζοντας ότι κακώς η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τότε δεν είχε εξετάσει την τεχνική πληρότητα της εν λόγω εταιρείας μετά την ένσταση του ανταγωνιστή της, αφού αν διαπιστωνόταν ότι είχε υποβάλει ψευδές πιστοποιητικό θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί. Ετσι, το διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προγραμματίζει να συνεδριάσει αύριο για το θέμα, ζητώντας εξηγήσεις από την εταιρεία που η υπόθεση αφορά. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα επανέλθει ακόμη και μέσα στον μήνα για το ίδιο θέμα και θα αποφασίσει. Προφανώς υπάρχει περιθώριο να ασκηθεί και νέα προσφυγή (είτε αποκλειστεί το εν λόγω μελετητικό γραφείο ή όχι). Πηγές, όμως, της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εκτιμούν ότι η υπόθεση έχει πλέον πάρει τον δρόμο της και είναι δυνατόν η σύμβαση να υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι.

Η σύμβαση Κέρκυρας – Θεσπρωτίας είναι η τελευταία από τις πέντε «ορφανές» του μεγάλου διαγωνισμού του 2016 που είχαν κολλήσει λόγω δικαστικών προσφυγών. Αφορά την καταγραφή (κατ’ εκτίμηση) 458 χιλιάδων δικαιωμάτων στις δύο περιφερειακές ενότητες. 

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η τελευταία γενιά κτηματογράφησης βρίσκεται σήμερα κατά μέσον όρο στο 67% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων (10 από τα 15 εκατ. δικαιώματα). Σε επίπεδο χώρας, σήμερα σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου βρίσκονται περίπου 13 εκατ. δικαιώματα, περίπου 6 εκατ. βρίσκονται σε ανάρτηση από παλαιότερα προγράμματα, 10 εκατ. στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, ενώ από τις 4 «ορφανές» περιοχές στις οποίες θα ξεκινήσει φέτος η συλλογή δικαιωμάτων (Κυκλάδες και υπόλοιπο Κρήτης) θα συλλεγούν έως 2,3 εκατ. δικαιώματα. 
Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εκτιμά πως αν η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές αυτές προχωρήσει γρήγορα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει κτηματογραφηθεί το 90% των δικαιωμάτων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το «πάγωμα» των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ολοκλήρωση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή