Live: Η ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

Live: Η ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση της λειτουργίας των λυκείων δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε όλα τα πρωτόκολλα και τα προληπτικά μέτρα και τόνισε ότι κάθε μαθητής και κάθε καθηγητής θα διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα self-test.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι από αύριο Πέμπτη θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα self-tests, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα από την Παρασκευή.

Το πρώτο τεστ θα γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι τα λύκεια αποφασίστηκε να ανοίξουν για δύο βασικούς λόγους: 1) επειδή έμειναν κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα από τις άλλες σχολικές δομές και 2) διότι πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα λύκεια», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σημασία της διά ζώσης διδασκαλίας.

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σημείωσε: «Μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία -όσο χρήσιμη είναι- δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης».

«Παρά την κούραση, παρά την κόπωση, που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα, στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία», παρατήρησε.

«Πηγαίνουμε βήμα βήμα και πάντα με την καθοδήγηση της επιτροπής των ειδικών», είπε η κ. Κεραμέως, ερωτηθείσα σχετικά με τις υπόλοιπες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα ράφια των φαρμακείων

«Τα τεστ βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και πως το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το παράδειγμα μας.

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα μέσο που βοηθά στην «έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού».

Πρόσθεσε ότι έως την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ έως σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

«Τα self-tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει μόνος του και αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας σε αυτά τα προϊόντα ως αυτοδιαγνωστικά», είπε.

Δηλώσεις Κικίλια

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο σημερινό ρεκόρ στα τεστ που ανήλθαν 95.179, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2020 διεξήχθησαν 800 τεστ τον μήνα. Αναφέρθηκε επίσης στο ρεκόρ των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι αύριο Πέμπτη «φιλοδοξούμε να σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών».

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε όρθιοι ως την τελική υγειονομική νίκη που πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα», είπε ο κ. Κικίλιας, περιποιώντας τιμές στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Κρούσματα

Σε 3.445 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 75 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 749 ασθενείς.

Διενεργήθηκαν 55.179 τεστ και η θετικότητα ανήλθε σε 6,24%.

  • 1.670 στην Αττική (1.883 χθες ).
  • 398 στη Θεσσαλονίκη (622 χθες).
  • 114 στην Αχαΐα (135 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 206 από την Ανατολική Αττική (269 χθες).
  • 222 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (208 χθες).
  • 115 πό τη Δυτική Αττική (144 χθες).
  • 210 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (289 χθες).
  • 431 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (486 χθες).
  • 209 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (176 χθες).
  • 261 από τον Πειραιά (2963 χθες).
  • 16 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (15 χθες).

AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κρίνει ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό» σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή