Εμβολιασμοί: Εντάθηκε η πίεση για αλλαγή του εμβολίου της ΑstraΖeneca

Εμβολιασμοί: Εντάθηκε η πίεση για αλλαγή του εμβολίου της ΑstraΖeneca

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε χθες το απόγευμα ότι το ποσοστό προσέλευσης στα ραντεβού για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca «είναι της τάξεως του 93,1%, είναι πολύ υψηλό». Αλλά η κυβέρνηση άρχισε χθες να συζητάει τη δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε ομάδες πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, πριν ακόμα από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των αντίστοιχων βρετανικών αρχών, που συνέδεσαν την εμφάνιση σπάνιων μορφών θρομβώσεων με τον εμβολιασμό.

Αυτό συνέβη καθώς το τελευταίο διήμερο η πίεση πολιτών που είχαν κλείσει ραντεβού ήταν όλο και πιο μεγάλη προκειμένου να αλλάξουν εμβόλιο, αν και είχαν κλείσει ραντεβού για να εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού. Στην Πάτρα και στα Γιάννενα, δεκάδες ραντεβού ακυρώθηκαν χθες. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Α. Μαστοράκου, είπε ότι σε ένα εμβολιαστικό κέντρο της πόλης εμφανίσθηκαν μόλις 10 από εκείνους που είχαν ραντεβού μέχρι κάποια ώρα χθες το πρωί έναντι 120 των προηγούμενων ημερών.

H Πάτρα, πάντως, έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα ούτως ή άλλως, και για αυτό τον λόγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα ανοίξει και εκεί ένα mega εμβολιαστικό κέντρο. Και στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Διονύσης Ευγενίδης αναφέρθηκε στην πίεση των πολιτών προς φαρμακοποιούς να αλλάξουν σκεύασμα. «Αυτό που ζητούν οι πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία είναι αρχικά να αλλάξουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο με κάποιο άλλο σκεύασμα. Αυτό όμως δεν γίνεται, δεν προβλέπεται, και έτσι σε δεύτερη φάση ζητούν να αλλάξουν την ημερομηνία για αργότερα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο», ώστε, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια», όταν ενδεχομένως προκύψουν και νέα στοιχεία από τις μελέτες που διεξάγονται.

Στο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με στοιχεία της χθεσινής ημέρας, 6 στους 10 εκπαιδευτικούς έχουν δηλώσει προθυμία να εμβολιασθούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα, αλλά το πόσοι τελικά θα εμβολιασθούν είναι άγνωστο ενόψει της δημόσιας συζήτησης για τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. Η ιδέα που κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση και στους ειδικούς είναι να χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ομάδες επαγγελματιών που δουλεύουν είτε στον τουρισμό είτε στις μεταφορές. Οι αρμόδιοι πάντως προβληματίζονται με το γεγονός ότι και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες αρνούνται ή διστάζουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Προσπαθούν να το αποφύγουν ή να βρουν άλλο εμβόλιο σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο», είπε χθες μέλος της επιτροπής επιδημιολόγων, και «αν δεν τα καταφέρουν, δεν εμφανίζονται απλώς στο ραντεβού και το χάνουν. Αυτό θα έχει επίδραση και στον τελικό αριθμό των εμβολιασμένων συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή