Με προσωρινό ΑΜΚΑ το self-test σε μαθητές από χώρες του εξωτερικού

Με προσωρινό ΑΜΚΑ το self-test σε μαθητές από χώρες του εξωτερικού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωρινό ΑΜΚΑ θα μπορούν να λάβουν το self-test μαθητές από χώρες του εξωτερικού, παιδιά υπαλλήλων Πρεσβειών κ.ά.

Αυτό ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες από ιδιωτικά σχολεία ότι η απόφαση για τη διενέργεια των self tests εν όψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από Δευτέρα δεν συμπεριλαμβάνει κατηγορίες μαθητών και εργαζομένων σε αυτά.

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ ανέφερε ότι υπάρχουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που είναι αποκλεισμένοι από τα self tests, καθώς δεν έχουν περαστεί τα ΑΜΚΑ τους στο myschool. Έτσι, η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει απεργία σε όσα ιδιωτικά Λύκεια δεν καταχωρίσουν τα ΑΜΚΑ. 

⇒ Διαβάστε επίσης:
• Βίντεο: Το self-test βήμα προς βήμα
• Self-tests: Ξεκινάει σήμερα η δωρεάν διάθεσή τους σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς

Ειδικότερα, σε πολλά σχολεία φοιτούν μαθητές από χώρες του εξωτερικού, παιδιά υπαλλήλων Πρεσβειών, παιδιά οικογενειών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα με golden visas. Τα παιδιά αυτά και οι γονείς τους δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, πολλοί ούτε ΑΦΜ, ενώ δεν έχουν κωδικούς Taxisnet για να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα του self-test στην περίπτωση που το λάβουν. Βέβαια, ερώτημα είναι πόσο γρήγορη – εν όψει της Δευτέρας – είναι η διαδικασία έκδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ. 

Παράλληλα, υπάρχει αίτημα το διοικητικό προσωπικό των σχολείων να λαμβάνει τα self tests. Τα σχολεία, κυρίως τα ιδιωτικά αλλά και τα δημόσια σε μικρότερο βαθμό, διαθέτουν για την καθημερινή τους λειτουργία, υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, όπως οδηγούς σχολικών λεωφορείων, συνοδούς, επιστάτες, γραμματείς, προσωπικό καθαριότητας, προσωπικό του λογιστηρίου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των εργαζομένων αυτών είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των εκπαιδευτικών. 

Τέλος, υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι πλατφόρμα χορήγησης των τεστ δεν δέχεται το ΑΜΚΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε η ΟΙΕΛΕ «εμβρόντητοι δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ενημερώνουν από το πρωί την Ομοσπονδία ότι, ενώ έσπευσαν να παραλάβουν τα self tests κορωνοϊού από τα φαρμακεία, πληροφορούνταν πως δεν είναι δικαιούχοι, διότι τα ΑΜΚΑ τους είναι “κλειδωμένα” και δεν ανήκουν στους εκπαιδευτικούς που μπορούν να τα προμηθευτούν! Μετά από έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η πλατφόρμα των self tests αντλεί τα ΑΜΚΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την πλατφόρμα του myschool». Η ΟΙΕΛΕ αποδίδει το πρόβλημα σε συνεννόηση . Δυστυχώς, όμως, λόγω της συνεννόησης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τους σχολάρχες, «ανοχή» στον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων που τα ιδιωτικά σχολεία καταχωρίζουν στο σύστημα και ζητά να εκδοθεί εγκύκλιος οδηγία του υπουργείου Παιδείας προς τα ιδιωτικά σχολεία, με την οποία θα δίνεται ρητή εντολή για καταχώριση των ΑΜΚΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο myschool.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή