Αναθεώρηση του δασικού χάρτη για το Μάτι

Αναθεώρηση του δασικού χάρτη για το Μάτι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάρτηση του δασικού χάρτη για την περιοχή του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στο Μάτι προχώρησε η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Με την αναθεώρηση του χάρτη επικυρώθηκε η δυνατότητα πολεοδόμησης στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι και σε κάποιους άλλους οικισμούς της Ραφήνας. Αντίθετα, όπως είχε προαναγγελθεί, οι περιοχές του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης παρέμειναν δασικές, με την εξαίρεση μόνο των κτιρίων που είχαν οικοδομική άδεια. Το σχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση ενός μηνός πριν θεσπιστεί.

Ο δασικός χάρτης αφορά την έκταση των 7.900 στρεμμάτων η οποία καλύπτεται από το ειδικό χωρικό σχέδιο για το Μάτι. Ο δασικός χάρτης της περιοχής είχε αναρτηθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε κυρωθεί. Με την αναθεώρησή του:

  • Οριστικοποιήθηκε ότι το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η Αγία Μαρίνα δεν είναι δασικά, καθώς προέρχονται από εκούσια διανομή. Τη δεκαετία του ’30 το Δημόσιο είχε δώσει το δικαίωμα σε ομάδες καλλιεργητών να αγοράσουν (από τη Μονή Πεντέλης) και να κατατμήσουν εκτάσεις, ο σύλλογος ακτημόνων Χαλανδρίου αγόρασε έκταση στο Μάτι και μια ομάδα παραγωγών από τα Σπάτα στο Κόκκινο Λιμανάκι. Συνολικά η έκταση αυτή είναι περίπου 2.300 στρέμματα.
  • Επίσης συμπληρώθηκε ο χάρτης με κάποιες διανομές που είχαν γίνει στην πλευρά της Ραφήνας, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, και ανακλήθηκε ο χαρακτήρας του αναδασωτέου από τις αγροτικές εκτάσεις.
  • Αντίθετα, παρέμειναν δασικά ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη. Ο Προβάλινθος περιλαμβανόταν στην ίδια έκταση στην οποία επιτράπηκε η αγορά και η κατάτμηση, ωστόσο για την περιοχή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε και δεν φέρει «κρατική σφραγίδα». Στις περιοχές αυτές όμως αναγνωρίστηκαν (βάσει ειδικής ρύθμισης, στο άρθρο 102 του ν. 4685/20) οι οικοδομικές άδειες και εξαιρέθηκαν κτίρια και ο περιβάλλων χώρος τους. 

Η ανάρτηση, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την απογοήτευση των κατοίκων του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης, που ήλπιζαν σε μια συνολική ρύθμιση για την περιοχή τους. «Πρόκειται για δύο οικιστικές περιοχές διαμορφωμένες πριν από το Σύνταγμα του ’75. Είναι παράδοξο ότι κάποιοι που είχαν πάρει τις γνωστές άδειες για λυόμενα της δεκαετίας του ’70 κατάφεραν να εξαιρεθούν και οι υπόλοιποι δεν αναγνωρίζονται», αναφέρει ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. «Αρχικά η περιοχή μας είχε μείνει εκτός ανάρτησης, ως οικιστική πύκνωση», λέει ο Στέφανος Αθανασίου, επικεφαλής του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Προβάλινθου «Αγιοι Απόστολοι». «Στη συνέχεια όμως αναρτήθηκε για να προχωρήσει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Και έτσι βλέπουμε διάφορα παράδοξα. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μας χαρακτηρίστηκε εκχερσωμένη δασική έκταση, κάποια τμήματα ανέκαθεν δασικά και κάποια αναδασωτέα. Είναι προφανές ότι θα προσφύγουμε στο ΣτΕ κατά του χάρτη, μόλις κυρωθεί».

Από τη Διεύθυνση Δασών δόθηκε προθεσμία τριών μηνών για την κατάθεση αντιρρήσεων, η οποία ξεκινάει από τα μέσα Απριλίου. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναρτήσει για ενημερωτικούς λόγους το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για διάστημα ενός μηνός, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις αλλαγές που του επέφερε η αναθεώρηση του δασικού χάρτη (εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν το 8% της έκτασης). Στόχος παραμένει το προεδρικό διάταγμα για την περιοχή να εκδοθεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση περί ολοκλήρωσης του σχεδιασμού σε ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή