«Ουδέποτε υπήρξε υπόδειξη για επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ», λέει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

«Ουδέποτε υπήρξε υπόδειξη για επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ», λέει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Διευκρινίσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για το σύστημα triage στις ΜΕΘ

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δηλώνει κατηγορηματικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ότι «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή υπόδειξη σχετική με το θέμα της κατανομής των υγειονομικών πόρων και της διαχείρισης της επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ».

Η Επιτροπή αναφέρει ότι με την έναρξη της πανδημίας και την διαπίστωση των σοβαρών επιπτώσεων της στο πεδίο της βιοηθικής, ανέλαβε την πρωτοβουλία και ασχολήθηκε αποκλειστικά και σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων με τα ζητήματα της ατομικής ευθύνης, της ιχνηλάτησης και της διεξαγωγής κλινικών ερευνών στη διάρκεια της πανδημίας, για τα οποία εξέδωσε και σχετικές Συστάσεις.

Περαιτέρω, από τον Ιούνιο 2020, ασχολήθηκε εκτενέστατα σε πολλαπλές συνεδριάσεις της, και με το ζήτημα της κατανομής των ανεπαρκών υγειονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος triage (επιλογής ασθενών) στις ΜΕΘ σε περίοδο πανδημίας, προκειμένου να εκδώσει την σχετική Σύσταση. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει επίσης πολλές Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει, «κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της Σύστασης, ψηφίστηκε νέος νόμος (ν. 4780/2021) που μεταρρύθμισε και επανίδρυσε την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και, για τον λόγο αυτό, η επεξεργασία της Σύστασης διεκόπη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή