Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Προς χορήγηση σε μικρότερες ηλικίες

Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Προς χορήγηση σε μικρότερες ηλικίες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε μικρότερες ηλικίες είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει εάν χρειάζεται να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. 

Σημειώνεται ότι η λήψη απόφασης έχει δυσκολίες, με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, ενώ και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις.

⇒Διαβάστε επίσης: To πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η αναφορά που γίνεται από τον ΕΜΑ είναι ότι έως τώρα τα περισσότερα περιστατικά αυτού του συνδρόμου αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών και συνέβησαν εντός δύο εβδομάδων από τη στιγμή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνισή του. Επαναλαμβάνει, δε, ότι η εκδήλωση του συνδρόμου είναι πολύ σπάνια και τα οφέλη από τον εμβολιασμό στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών.

⇒Διαβάστε επίσης: Βαβέλ οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ειδικοί επιστήμονες καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν στην εισήγηση για τη στρατηγική που θα υιοθετήσει η Ελλάδα. Υπογραμμίζουν ότι η διαφορετική στρατηγική που επιλέγουν οι χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ανεξάρτητη με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, την τρέχουσα επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και τον διαφορετικό ρυθμό εμβολιασμού. Παραδείγματος χάριν, αναφέρουν, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δίνεται η δυνατότητα στα άτομα κάτω των 30 ετών να επιλέξουν να κάνουν το εμβόλια της Pfizer ή της Moderna, αναμένεται να φθάσει το ποσοστό της ανοσίας αγέλης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Νορβηγία που έχει αναστείλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca κατέγραψε προχθές μόλις ένα θάνατο ασθενούς λόγω COVID-19. Η απουσία ενιαίας στάσης σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες να εκφράζουν φόβο, κάτι που θα πρέπει να σταθμίσουν και τα μέλη της Επιτροπής.

Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή