Δυτική Αχαΐα: Αντιμέτωποι με αργία δήμαρχος και αιρετοί

Δυτική Αχαΐα: Αντιμέτωποι με αργία δήμαρχος και αιρετοί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τεθούν σε αργία κινδυνεύουν ο σημερινός δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και αρκετοί ακόμα αιρετοί –δημοτικοί σύμβουλοι– για αδίκημα το οποίο φέρονται να είχαν πρόθεση να τελέσουν το 2011. Συγκεκριμένα, ενέκριναν με την ψήφο τους στο δημοτικό συμβούλιο τον συμψηφισμό χρεών ιδιώτη προς τον δήμο με την παροχή εκ μέρους του πρώτου ποσότητας χαλικιού για αναγκαίες εργασίες στον δήμο. 

Η απόφαση κρίθηκε άκυρη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οπότε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ωστόσο, τα 17 μέλη του τότε δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν μέλη τής τότε αντιπολίτευσης, έχουν παραπεμφθεί για κακούργημα με βούλευμα, οπότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε αργία έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. 

Ο σημερινός δήμαρχος Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, ο οποίος το 2011 ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου είχε στηρίξει με την ψήφο του την απόφαση για τον συμψηφισμό, τονίζει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να ζημιωθεί ο δήμος, όπως κατηγορείται, αντιθέτως έγινε προσπάθεια να προμηθευτεί άμεσα το χαλίκι που χρειαζόταν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, την ουσία της υπόθεσης θα την κρίνει η Δικαιοσύνη. Εκφράζει όμως την απορία του για ποιο λόγο οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης –σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους βουλευτές– τιμωρούνται πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. «Δικαζόμαστε και καταδικαζόμαστε πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση, εφόσον μπαίνουμε σε αργία. Αν μετά κάποια χρόνια τελικά αποδειχθεί η αθωότητά μας, σου λένε απλώς “συγγνώμη” και παίρνεις τους οφειλόμενους μισθούς. Ομως εμείς, στο μεταξύ, έχουμε καταστραφεί οικονομικά και κοινωνικά και κυρίως έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η τιμή και η υπόληψή μας», τονίζει ο κ. Μυλωνάς. «Μόνο για τους αιρετούς των δήμων δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, αντίθετα με όλους τους άλλους Ελληνες», προσθέτει. 

Η απόφαση για την οποία παραπέμπονται 17 άτομα, αρκετά εκ των οποίων έχουν πλέον αποσυρθεί από τα κοινά, δεν έφερε ποτέ κάποια αποτελέσματα για τον δήμο, αφού η εκτέλεσή της δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έχει ακριβώς τον ρόλο του ελεγκτή. 

Ο εισαγγελέας εφετών, στον οποίο τώρα πλέον βρίσκεται η υπόθεση, έχει εισηγηθεί να μπει στο αρχείο, καθώς δεν ζημιώθηκε ο δήμος, ωστόσο η απόφαση για το εάν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο είναι στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή