ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μανωλόπουλος για AstraZeneca: Ηλικιακά όρια στη χορήγηση του εμβολίου

«Ξεκάθαρο μήνυμα ΕΜΑ»

Μανωλόπουλος για AstraZeneca: Ηλικιακά όρια στη χορήγηση του εμβολίου

Για το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο AstraZeneca και ενόψει της γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγησή του, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν ξεκάθαρο, οπότε οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν, ενώ όσες είχαν προσθέτουν.

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», είπε, εξηγώντας ότι καθώς ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, «οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους».

Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε και τόνισε ότι «με εμβολιασμό των κάτω των 60 με σκεύασμα άλλης εταιρίας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου».

Για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, επισήμανε ότι «η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση».