Στράτος Στυλιανίδης: Δημοκρατία ή ολιγαρχία στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Στράτος Στυλιανίδης: Δημοκρατία ή ολιγαρχία στα ελληνικά πανεπιστήμια;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί το μοναδικό σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης που σέβεται, προωθεί και διαφυλάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέρ της ισορροπίας, της ανάπτυξης και της μακρόπνοης σταθερότητας ενός κοινωνικού συστήματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιδίωξη μιας δίκαιης εκπροσώπησης στα κοινά φαίνεται να φθίνει. Ειδικά οι νεότερες γενιές πολιτών αποφεύγουν τις εκλογικές διαδικασίες. Απέχουν. Παράλληλα, στέκονται με κριτική ματιά απέναντι στις επιδόσεις των ασκούντων εξουσία και απαιτούν καλύτερη διακυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας αμέτοχης πλειοψηφίας στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες αποτελούν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Η διαρκής μείωση του ποσοστού συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές, με ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και το 15%-20% σε πολλά ιδρύματα, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες καταλήψεων διαρκείας στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίες αποφασίζονται σε γενικές συνελεύσεις από μερικές δεκάδες άτομα στο όνομα της δημοκρατίας;

Θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να αναστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Μέσα που θα κινητοποιούν τις νέες και τους νέους που σπουδάζουν στα πανεπιστήμιά μας, να συμμετέχουν στις εκλογές. Να καθορίζουν την εκπροσώπησή τους στα συλλογικά όργανα. Να καλλιεργήσουν μια υγιή πολιτική συνείδηση λίγο πριν ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Η ηλεκτρονική δημοκρατία, όπως αυτή εκφράζεται στην εποχή των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μέσα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, φαίνεται δυνατή να αντικαταστήσει τις άδειες κάλπες. Να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πραγμάτωση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Μιας πραγματικά δημοκρατικής εκπροσώπησης. Τον τελευταίο χρόνο οι ζωές όλων μας επηρεάστηκαν δραματικά. Περιορισμοί, απαγορεύσεις, προσαρμογές στα δεδομένα της πανδημίας. Η τεχνολογία όμως έδωσε λύσεις πρόσβασης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παρείχε ευελιξία σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη χωρικούς ή και χρονικούς περιορισμούς. Είναι τώρα η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συμμετοχή όλων των φοιτητριών και των φοιτητών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ηλεκτρονικά, με στόχο μια ενεργή διακυβέρνηση της φοιτητικής κοινότητας που πρωτίστως προάγει τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Ας κάνουμε αυτό το ώριμο βήμα. Να θωρακίσουμε το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών.

Να δώσουμε στις φοιτήτριες και στους φοιτητές την ευκαιρία να επιλέξουν ανθρώπους που θα αποφασίζουν γι’ αυτούς. Εκπροσώπους που θα εκφράζουν τη γνώμη των πολλών και όχι των λίγων. Γιατί λοιπόν το 2021 η δημοκρατική εκπροσώπηση στο σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο να θεωρείται πολυτέλεια; Τότε δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.
 
* Ο κ. Στράτος Στυλιανίδης είναι αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή