Κορωνοϊός: Στόχος το Πάσχα στο χωριό, με «όπλο» τα self-tests

Κορωνοϊός: Στόχος το Πάσχα στο χωριό, με «όπλο» τα self-tests

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα των λυκείων με self-testς και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών αναμένεται να αποτελέσουν τον «οδηγό» ενόψει Πάσχα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ακόμη είναι πολύ «μακριά» στην ατζέντα η συζήτηση για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Για τα σχολεία, τις μετακινήσεις το Πάσχα και τις εικόνες συνωστισμού σε κορωνοπάρτι με DJ και φωτοβολίδες στην πλατεία Βαρνάβα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και ότι με τα self-tests θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους που θα είναι θετικοί. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πράγματι θετικοί. Δηλαδή αν επαναληφθεί θα βγουν θετικοί. Οπότε είναι χρήσιμο γιατί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Λιανεμπόριο: Ανοίγουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα – Αναλυτικές οδηγίες

Επεσήμανε πως τις επόμενες μέρες λόγω εφαρμογής των self-tests προφανώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί. «Αυτό δεν θα αυξήσει ούτε τους διασωληνωμένους, ούτε τους νεκρούς, αναμένεται να προστατέψει μελλοντικά από αυτό. Παράλληλα, τόνισε πως το ποσοστό της θετικότητας θα πέσει γιατί η δειγματοληψία που γίνεται τώρα είναι τυχαία». 

Παράλληλα, ο κ. Λουκίδης ανέφερε πως τα self-tests είναι καλό μέτρο για την ιχνηλάτιση επαφών. «Σημαντικό στην δουλειά και ειδικά για το άνοιγμα της εστίασης. Όταν κάνεις τα οικονομικά ανοίγματα πρέπει να έχεις στενή παρατήρηση. Αν καταφέρουμε και δείξουμε στις 15 επόμενες ημέρες ότι βοηθάει στα σχολεία και στην ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων θα είμαστε πάρα πολύ μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για τις εικόνες συνωστισμού σε κορωνοπάρτι είπε πως το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι πριν πας στο κορωνοπάρτι να παρουσιάζεις το αρνητικό self-test και σημείωσε πως οι μαζώξεις τέτοιου τύπου μπορεί να κοστίσουν και το Πάσχα. «Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρτι σε γειτονιές με take-away ποτά. Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα. Η θα το κόψουμε ή θα το κάνουμε οργανωμένα με καθίσματα σε απόσταση σε ανοιχτούς χώρους χωρίς όρθιους». 

Σχετικά με τις μετακινήσεις επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους. «Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί. Νομίζω ότι το Πάσχα αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις, μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις θα γίνει χαμός».

Για το Πάσχα ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως «θα ήθελα να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στις επόμενες 10 -15 ημέρες γιατί βλέπω μια μικρή επιπέδωση των εισαγωγών», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση για τις ΜΕΘ. 

Γ. Παυλάκης: Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα self-tests

Την ίδια ώρα, o ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτήρισε τα self-tests, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση τους.

«Γυρνάμε σελίδα. Η γνώση είμαι δύναμη. Με τον αριθμό θετικών μαθητών και καθηγητών στην covid, έχουμε ανιχνευτές που μας λένε που είναι ο ιός. Έλεγα ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε χρειαζόμαστε τεστ, τεστ που γίνονται και να υπάρχει η πλατφόρμα που θα λέει ακριβώς τι υπάρχει επί του εδάφους. Είναι η γνώση που θα φέρει δύναμη.Περίπου 3 στους 1000 που πηγαίνουν στα σχολεία είναι θετικοί. Δεν είναι μόνο ότι το ξέρετε ως αριθμό, μπορείτε να τους απομονώσετε να κάτσουν καραντίνα και μπορούμε να χτυπήσουμε τον ιό εκεί που τον πονάει. Στους ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα και μεταδίδουν τον ιό. Ο ιός πηγαίνει και στα σχολεία και από εκεί πηγαίνει σε άλλα σπίτια. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν ανοίγουν τα σχολεία σε εποχή που η επιδημία βράζει. Τώρα ξέρουμε τα νούμερα», σχολίασε για την επαναλειτουργία των λυκείων ο ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον γιατρό τα self-tests είναι υπερόπλο. «Έχουμε υπέροχους ανιχνευτές που μας λένε τι γίνεται στα σχολεία. Αυτό καταρχάς μπορούμε να το επεκτείνουμε και στα ανοιχτά καταστήματα. Έτσι θα ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς».

Εντούτοις, τόνισε όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Mega, τα self-tests από μόνα τους δεν αρκούν και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα.

«Τώρα είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Στην πιο επικίνδυνη περίπτωση για να ξεφύγει το κύμα και να δούμε Πορτογαλία. Καθώς μιλάμε οι γιατροί υποφέρουν στα νοσοκομεία, που είναι γεμάτα. Υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στα νοσοκομεία. Θα ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς. Έρχονται δύσκολες εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπερόπλο των self – test. Είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει που είναι ο ιός» πρόσθεσε.

Αναφορικά με Πάσχα και το αν θα μπορέσει ο κόσμος να πάει στα χωριά του ήταν ξεκάθαρος. «Αφήστε το Πάσχα. Είναι τόσο μακριά μας. Ας εφαρμόσουμε αυτό το εργαλείο (σ.σ. self-tests) που έχουμε. Επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε μερικές μέρες διακοπούλες και δεν επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο. Το Πάσχα είναι μακριά».

Σε ότι αφορά στην εστίαση, έκανε λόγο ότι ορθά θα ανοίξει μετά το Πάσχα, καθώς «είναι σημαντικό να μην κάνουμε απρόσεκτες κινήσεις στην κορυφή του επιδημικού κύματος».

Τέλος, είπε πώς το lockdown στην Ελλάδα δούλεψε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Αθ. Λινού: Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Για το άνοιγμα των σχολείων με δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και καθηγητές, μίλησε στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού έκανε λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από τα κρούσματα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τονίζοντας παράλληλα αν η μεθοδολογία των κατοίκων τεστ δεν έχει ψευδώς αρνητικά.

Επεσήμανε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί να μην κινδυνέψουν να γίνουν αντικείμενο ρατσισμού.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν τα self-tests να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της Εστίασης, αλλά και των μετατακινήσεων από νομό σε νομό, η κ. Λινού πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι τα self test είναι αξιόπιστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή