Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καθοριστική εποχή των μαζικών τεστ για την ανίχνευση του SARSCoV-2 εισέρχεται η χώρα μας. Η αρχή έγινε από τα σχολεία και από σήμερα μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, μετά από σχεδόν πέντε μήνες διακοπής στη δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, στις σχολικές αίθουσες με «διαβατήριο» ένα αρνητικό αυτοδιαγνωστικό self-test.

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-1

Διαβάστε ακόμη: Στο 0,27% η θετικότητα στα self-tests μαθητών και εκπαιδευτικών

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-2

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-3

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self-tests δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self- test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-4

«Το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου», αναφέρει το σχετικό σποτ του υπουργείου Παιδείας, ενώ οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, αλλά και σε βίντεο.

Έτσι, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα) στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό που έχουν ήδη παραλάβει. Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη ένα.

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-5

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-6

Το τεστ διενεργείται είτε το ίδιο το πρωί είτε το προηγούμενο βράδυ. Η δήλωση του αποτελέσματος και η έκδοση της βεβαίωσης για το αρνητικό τεστ γίνονται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, αρκεί μία χειρόγραφη δήλωση με την αντιγραφή των στοιχείων της βεβαίωσης. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτό δηλώνεται στην πλατφόρμα και επιβεβαιώνεται με δεύτερο τεστ σε δομή υγείας, ενώ ακολουθείται και η διαδικασία της αυτοαπομόνωσης.

Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-7
Επιστροφή στα Λύκεια με το self-test ανά χείρας (Εικόνες)-8

Η μαζική πρόσβαση στα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού αναμένεται να μειώσει τη διασπορά του ιού από ασυμπτωματικούς, ειδικά σε μία περίοδο με μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Εκτιμάται ότι μία στις τρεις λοιμώξεις είναι εντελώς ασυμπτωματική, ενώ το 50% όσων μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 θα είναι από άτομο που δεν έχει εμφανίσει ακόμα συμπτώματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή