Πελώνη: Δωρεάν self-tests σε 900.000 εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Πελώνη: Δωρεάν self-tests σε 900.000 εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση, μέσω των φαρμακείων, δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων θα μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι εργάζονται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.

Όπως είπε η κ. Πελώνη «χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self-tests.

«Σημειώνεται πως, καθώς θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς. Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των Λυκείων, η κ. Πελώνη επεσήμανε πως άνοιξαν με επιτυχία σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως παραλήφθηκαν 380 χιλιάδες self-tests και έγιναν 250 χιλιάδες δηλώσεις, κάτι το οποίο δείχνει την ανταπόκριση των μαθητών και των καθηγητών. Η ίδιο πρόσθεσε πως 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν θετικοί και έμειναν σπίτι τους.

Λιανεμπόριο

Αναφερόμενη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τόσο στην Αχαΐα με ραντεβού εντός και εκτός καταστήματος, όσο και στη Θεσσαλονίκη με ραντεβού εκτός καταστήματος, η κ. Πελώνη ανέφερε πως στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. «Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Κοζάνη, όπου έχουμε μια πολύ σοβαρή επιδείνωση. Χρειάζεται εκεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού», σημείωσε.

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή