Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην προσεχή Τετάρτη (14/4) παραλαμβάνουμε 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν την Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Όπως είπε, το Σάββατο 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60-64 ετών προκειμένου να τους δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια.

Την προσεχή Παρασκευή (16/4) κι έως την Δευτέρα (19/4) ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.

Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τους τις ηλικίες 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη) και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ποσοστό 7%).

Johnson & Johnson

Οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραδίδονται σήμερα στην Ε.Ε. Μεταξύ αυτών είναι και το Βέλγιο, που θα παραλάβει σήμερα 36.000 δόσεις του εμβολίου.

H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο. [Διαβάστε]

Διαβάστε ακόμη: Επτά απαντήσεις από τους ΝΥΤ για τα εμβόλια

AstraZeneca

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο της AstraZeneca: «Παρατηρούμε προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Υπογράμμισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Είναι πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες του εμβολίου της ΑΖ», επισήμανε και πρόσθεσε πως «η πιθανότητα -παγκοσμίως- να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο».

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συστάσεις εμβολιασμού» προς τα παιδιά, τόνισε στη συνέχεια κι επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson-1

Κρούσματα

Σε 1.606 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοινώθηκαν 76 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 781 ασθενείς με κορωνοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 20.672 τεστ (6.988 μοριακά και 13.684 rapid), σημαντικά λιγότερα από τον μέσο όρο του επταημέρου (51.660 δειγματοληπτικοί έλεγχοι), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 7,77%.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα από την εμφάνιση της πανδημίας ανέρχεται σε 297.086 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51,4% άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.961 θάνατοι στη χώρα. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή