Στο «οπλοστάσιο» και το εμβόλιο της J&J – Τα επόμενα βήματα

Στο «οπλοστάσιο» και το εμβόλιο της J&J – Τα επόμενα βήματα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμη εμβόλιο προστίθεται τις επόμενες ημέρες στο «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Σήμερα Δευτέρα, κατέφτασαν στην Ε.Ε. τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson. H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της «Κ», ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ότι την Τετάρτη 14 Απριλίου η Ελλάδα θα παραλάβει 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη: Επτά απαντήσεις από τους ΝΥΤ για τα εμβόλια

Εμβολιασμοί: Ποιοι παίρνουν σειρά

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το Σάββατο 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 60-64 ετών, προκειμένου να τους δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια.

Την προσεχή Παρασκευή (16 Απριλίου) κι έως την Δευτέρα (19 Απριλίου) ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.

Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τις ηλικίες 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη) και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ποσοστό 7%).

1.606 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.606 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 76 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 781 ασθενείς με κορωνοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 20.672 τεστ (6.988 μοριακά και 13.684 rapid), σημαντικά λιγότερα από τον μέσο όρο του επταημέρου (51.660 δειγματοληπτικοί έλεγχοι), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 7,77%.

Επιστροφή στα Λύκεια: Θετικό μόλις το 0.25% στα self-test

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, μετά από σχεδόν πέντε μήνες διακοπής στη δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, στις σχολικές αίθουσες με «διαβατήριο» ένα αρνητικό αυτοδιαγνωστικό self-test.

Συνολικά 613 από ένα σύνολο 245.093 self tests που διενεργήθηκαν πριν την έναρξη της δια ζώσης επαναλειτουργίας των λυκείων έδειξαν θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας το ποσοστό θετικότητας των self tests ήταν 0,25% πριν το «άνοιγμα» των λυκείων σήμερα, Δευτέρα.

Oi 613 δυνητικά νοσούντες δεν προσήλθαν στο σχολείο σήμερα, Δευτέρα, και αναμένεται να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μόνο εάν το επαναληπτικό test θα «δείξει» αρνητικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τους 613 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους οι 359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε ακόμη: Τα self-tests και οι επόμενες ενέργειες μετά τη διενέργειά τους – Επτά ερωταπαντήσεις

Αρ. Πελώνη: Δωρεάν self-tests σε 900.000 εργαζόμενους

Νωρίτερα, τη διάθεση, μέσω των φαρμακείων, δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων θα μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι εργάζονται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.

Το άνοιγμα των λυκείων με self-testς και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών αναμένεται να αποτελέσουν τον «οδηγό» ενόψει Πάσχα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ακόμη είναι πολύ «μακριά» στην ατζέντα η συζήτηση για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Διαβάστε επίσης: Τζανάκης για self-tests: Οι 500 που βγήκαν θετικοί, θα έδιναν έως και 8.765 νέα κρούσματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή