Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς – «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τρεις νέες ομάδες

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς – «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τρεις νέες ομάδες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί των πολιτών έναντι της COVID-19 στη χώρα, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή έως και το ερχόμενο Σάββατο θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός των εμβολιαστικών ραντεβού για τρεις μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες: τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και υγιείς ηλικίας 55 έως 59 ετών και 50 έως 54 ετών. Την προσεχή Δευτέρα θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι πρώτες 33.600 δόσεις του οποίου φτάνουν στη χώρα μας αύριο.

Διαβάστε επίσης

⇒ Νέο ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού από τη Regeneron

Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 16 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα άτομα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου (π.χ. χρόνια καρδιαγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, νοσογόνος παχυσαρκία κ.ά.) ηλικίας 18 έως 59 ετών. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά 800.000 πολίτες. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με το νόσημα. Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να προγραμματίζουν το εμβολιαστικό τους ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα ηλικίας 55 έως 59 ετών και από το Σάββατο 24 Απριλίου τα άτομα ηλικίας 50 έως 54 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των νεότερων πολιτών.

Αναφορικά με τις ακυρώσεις των ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες μεταβολές σε σχέση με τα στατιστικά της προηγούμενης εβδομάδας (όταν ήταν στο 94% η προσέλευση στα ραντεβού και στο 3% οι ακυρώσεις) και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται. Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, από το περασμένο Σάββατο, τα άτομα 60 έως 64 ετών μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια (έως την Παρασκευή το σύστημα ήταν «κλειδωμένο» για αυτή την ομάδα μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca).

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ενδεχόμενο χορήγησης εμβολίου και σε παιδιά κάτω των 16 ετών, ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συστάσεις σε παιδιά και σημείωσε ότι αυτό θα εξεταστεί πιθανότατα από την ερχόμενη χρονιά και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Εως και χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα 2.212.000 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον μία δόση εμβολίου είχε χορηγηθεί σε περίπου 1.468.000 πολίτες (14% των πολιτών), ενώ το 7% (743.000) του πληθυσμού είχε κάνει και τη δεύτερη δόση εμβολίου έναντι της COVID-19.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.606 νέα κρούσματα της COVID-19 (σε 20.672 τεστ που διενεργήθηκαν χθες) και 76 θάνατοι λόγω της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων δεν προσμετρούνται τα θετικά αποτελέσματα από τα self tests, παρά μόνο εφόσον επιβεβαιωθούν με δεύτερο θετικό τεστ από μονάδα υγείας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 716 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 218, στην Αχαΐα 74 και στην Κοζάνη 47. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι ήταν 781, αριθμός που τις τελευταίες τρεις ημέρες παρουσιάζει μια σταθεροποίηση ύστερα από μία εβδομάδα συνεχούς αύξησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή