Κορωνοϊός: Επιταχύνεται η ανάρρωση με λήψη πλάσματος

Κορωνοϊός: Επιταχύνεται η ανάρρωση με λήψη πλάσματος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης των ασθενών με μέτρια και σοβαρή νόσο από COVID-19 προσφέρει η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς. Εννέα στους δέκα ασθενείς που έλαβαν τη συγκεκριμένη αγωγή στη χώρα μας ανέρρωσαν πλήρως. Οι υψηλοί τίτλοι αντισωμάτων στο πλάσμα, μάλιστα, οδηγούν σε καλύτερη εξέλιξη της κατάστασης της υγείας των ασθενών. Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η σχετική μελέτη του ΕΚΠΑ, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα (Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Σωτηρία, Αγιος Σάββας, Ιατρική Σχολή Πατρών, Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Τμήμα Ρετροϊών του National Cancer Institute, ΗΠΑ) και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τη συμμετοχή 100 ασθενών με COVID-19.

Το πλάσμα ιαθέντων, όγκου 600 ml από κάθε δότη, ελήφθη με πλασμαφαίρεση από εθελοντές οι οποίοι είχαν αναρρώσει πλήρως από την COVID-19 και είχαν αναπτύξει αντισώματα. Το πλάσμα χορηγήθηκε σε ασθενείς με COVID-19 που είχαν πνευμονική συμμετοχή και χρειάζονταν νοσηλεία σε νοσοκομείο για χορήγηση οξυγόνου σε μεσοδιάστημα όχι μεγαλύτερο των 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Στη μελέτη περιελήφθησαν και διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά για χρόνο όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών από τη διασωλήνωση. 

Οπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Βασιλική Παππά, Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζοντας τα αποτελέσματα από τους πρώτους 60 ασθενείς, τα οποία δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο διεθνές περιοδικό Microorganisms, «έπειτα από διάμεσο χρόνο παρακολούθησης 28,5 ημερών, οι 56 από τους 60 ασθενείς (93%) που έλαβαν πλάσμα ιαθέντων ανέρρωσαν πλήρως και εξήλθαν από το νοσοκομείο, ενώ τρεις απεβίωσαν και ένας παραμένει στη ζωή σε ΜΕΘ. 

Σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση της κλινικής τους κατάστασης καθώς και των εργαστηριακών δεικτών που σχετίζονται με τη βαρύτητα της ασθένειας». Επίσης διαπιστώθηκε ότι την επόμενη ημέρα από τη χορήγηση πλάσματος, υπήρξε σημαντική αύξηση του τίτλου αντισωμάτων που συσχετίσθηκε με την εξωγενή χορήγηση αντισωμάτων από το πλάσμα ιαθέντων. Η σύγκριση των ασθενών που έλαβαν πλάσμα με την ομάδα των ασθενών που ελάμβαναν την ίδια υποστηρικτική αγωγή χωρίς πλάσμα έδειξε ότι η θνητότητα όσων έλαβαν πλάσμα ήταν 3,4% έναντι 13,6% της άλλης ομάδας. 

Επίσης, η στατιστική ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αποσωληνωθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια αξιοσημείωτη παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι υψηλοί τίτλοι αντισωμάτων στο πλάσμα που χορηγήθηκε συσχετίσθηκαν με σημαντικά καλύτερη επιβίωση των ασθενών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή