Εμβόλια: Ανασφάλεια στην τελική ευθεία – Νέα δεδομένα στον δρόμο για την ανοσία

Εμβόλια: Ανασφάλεια στην τελική ευθεία – Νέα δεδομένα στον δρόμο για την ανοσία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Νέα δεδομένα που ενδεχομένως να τροποποιήσουν τον βηματισμό της χώρας μας στον δρόμο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας έναντι της COVID-19, θέτουν οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ όπου υγειονομικές αρχές προχωρούν στην προληπτική αναστολή χορήγησης του εμβολίου Johnson & Johnson, προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτό σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των εμβολιασμένων. 

Διαβάστε επίσης

Johnson & Johnson: Τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου παραλαμβάνει σήμερα η χώρα μας

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ, πτωτική τάση στα κρούσματα

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που στην περίπτωση του συγκεκριμένου εμβολίου θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα δεδομένα και να προχωρήσει εφόσον χρειαστεί σε συγκεκριμένες συστάσεις πριν από την έναρξη των εμβολιασμών με αυτό.   

Στη χώρα μας οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου αναμένονται σήμερα, προκειμένου να αρχίσουν να χορηγούνται από την προσεχή Δευτέρα. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι παραδόσεις τουλάχιστον αυτών των πρώτων δόσεων από την Johnson & Johnson θα γίνουν κανονικά. Μένει να φανεί τι θα γίνει στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.200.000 δόσεις που θα σημαίνει ισάριθμους πολίτες εμβολιασμένους, αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό. Και αξίζει να τονισθεί ότι σε αυτό το εμβόλιο βασίζονται οι υγειονομικές αρχές για την επιτάχυνση της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού και την πολύ θετική προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών εντός του Ιουνίου.

Αλλωστε, μετά τις ανακοινώσεις για την επικείμενη ενεργοποίηση της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού περίπου 2,5 εκατομμυρίων πολιτών (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, εκπαιδευτικοί, οι 55 έως 59 ετών και οι 50 έως 54 ετών), χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι εντός του Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τον Ιούνιο για εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Παραδόσεις

Αυτό που έφερε τη χώρα κοντά στον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιών είναι κυρίως οι αυξημένες παραδόσεις των εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτός από τα εμβόλια της Johnson & Johnson είναι επιβεβαιωμένο ότι η Ελλάδα θα παραλάβει από την Pfizer περίπου 1.500.000 δόσεις του εμβολίου τον Μάιο και περίπου 1.800.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η AstraZeneca έχει δεσμευθεί να παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου. Σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς κινούνται οι παραδόσεις του εμβολίου της Moderna, η οποία προς το παρόν έχει αναφέρει ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις έως τις αρχές Μαΐου.

Ποσοστό συμμετοχής

Ενας άλλος παράγοντας που ρυθμίζει το πότε θα προχωράει ο εμβολιασμός στην επόμενη ομάδα είναι το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Θεμιστοκλέους, η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι πολύ χαμηλή και κινείται στο ίδιο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 60%. Ειδικότερα, στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται από 65% έως 75% (το υψηλότερο ποσοστό αφορά τις ηλικίες 75 έως 79 ετών). Στην ομάδα 65 έως 69 ετών που είναι και η τελευταία χρονικά για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα έως το περασμένο Σάββατο, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 50% και στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών 47%. Η συγκεκριμένη ομάδα έως πρόσφατα είχε τη δυνατότητα να κάνει μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, απέναντι στο οποίο πολλοί πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί.