Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 800 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 800 οι διασωληνωμένοι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, που ξεπέρασαν πλέον τους 800, καταγράφηκε χθες, μία ημέρα που ο αριθμός των θανάτων λόγω της νόσου θύμισε τις πολύ δυσάρεστες ημέρες της πανδημίας του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.033 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνάει τις 300.000 (301.103). Τα εργαστηριακά τεστ που δηλώθηκαν χθες στον ΕΟΔΥ ξεπέρασαν τις 76.000. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ τα θύματα της νόσου στη χώρα μας είναι συνολικά 9.054. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 802 ασθενείς (21 περισσότεροι από προχθές), ενώ στο ΕΚΑΒ δηλώθηκαν 458 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID στην επικράτεια είναι στο 85% και των απλών κλινών στο 59%. 

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 1.812 εντοπίστηκαν στην Αττική, 554 στη Θεσσαλονίκη, 139 στη Λάρισα, 112 στην Κοζάνη και 95 στην Αχαΐα. Πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά, σε ό,τι αφορά την αναλογία κρουσμάτων με κατοίκους, ήταν η χθεσινή εικόνα της Δυτικής Αττικής με 106,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Κοζάνη με 74,6 ανά 100.000 κατοίκους και ο Πειραιάς με 63,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, παρά την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κλινών εντατικής COVID με την ανάπτυξη των πολυδύναμων κλινών σε χώρους όπως χειρουργεία, μονάδες αρνητικής πίεσης και άλλους με αντίστοιχες υποδομές (συνολικά τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου διαθέτουν πλέον για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό 445 κλίνες εντατικής), η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ παραμένει μεγάλη. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι τουλάχιστον 48 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους νοσοκομείων της Αττικής. Πίεση όμως υπάρχει και στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Στο νοσοκομείο της Κοζάνης χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 78 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές και πέντε στη ΜΕΘ, και στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 54 και έξι αντίστοιχα.

Πάντως, τάση μείωσης του ιικού φορτίου στην Αττική –μετά ένα πολύ μεγάλο διάστημα κατά το οποίο αυτό ήταν σταθερά υψηλό– καταδεικνύει η ανάλυση των λυμάτων του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 33% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Μείωση παρατηρήθηκε και στα αστικά λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου εντοπίστηκε στην Ξάνθη (αύξηση κατά 196%), στο Ηράκλειο Κρήτης (+122%), στο Ρέθυμνο (+74%) και στα Χανιά (+50%). Οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%), αφού σύμφωνα με τους ερευνητές οι μεταβολές αυτού του μεγέθους εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας, ενώ σταθερό παραμένει το ιικό φορτίο στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή