Πανεπιστήμια: Μέτρα στήριξης σε περιφερειακά ΑΕΙ από τη νέα χρονιά

Πανεπιστήμια: Μέτρα στήριξης σε περιφερειακά ΑΕΙ από τη νέα χρονιά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Παν. Αιγαίου και στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα, καθώς τα περιφερειακά ΑΕΙ θα χάσουν εισακτέους από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) κατά τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου. 

Τα μέτρα θα κινηθούν στον άξονα της στήριξης των φοιτητών που θα μείνουν στα περιφερειακά ΑΕΙ. Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Αγγ. Συρίγος, θα αυξηθεί και ο αριθμός των εισακτέων των περιφερειακών ΑΕΙ, ώστε οι τελικές απώλειες λόγω της ΕΒΕ και των μετεγγραφών να είναι μικρότερες. «Η ελληνική πολιτεία είναι στο πλευρό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κατά απόλυτη προτεραιότητα. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να μπορέσει να κρατηθεί γερά στα πόδια του και να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη ειδικώς στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο. Πέραν αυτού, θεωρώ και προσωπική μου υποχρέωση και καθήκον να βοηθήσω ειδικά τα ακριτικά πανεπιστήμια. Με τη βοήθεια όλων, πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Συρίγος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενδεικτικά, ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στους νομούς της περιφέρειας, ενώ άκουσε τους προβληματισμούς των διδασκόντων στο ΑΕΙ. 

Από την άλλη, επικριτικός ήταν ο κ. Συρίγος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2019 ίδρυσε τμήματα… νύχτα και με εκπρόθεσμες τροπολογίες. «Κάποιος κορόιδευε την κοινωνία φτιάχνοντας πανεπιστημιακά τμήματα που στην Ευρώπη δεν υφίστανται. Οτιδήποτε και να γίνει, πάντα θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου, εκτός αν ακολουθήσουμε την παλαιά μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αγνοώντας τους νόμους και λέγοντας “με έναν καινούργιο νόμο περνάμε το άλφα ή το βήτα”», ανέφερε χθες στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του Παν. Πατρών, που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή