Κορωνοϊός: Εθελοντής μακράς διαρκείας

Κορωνοϊός: Εθελοντής μακράς διαρκείας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8 Απριλίου 2020 του χορήγησαν σε ερευνητικό κέντρο στο Σιάτλ με μια μικρή ένεση στο αριστερό μπράτσο δόση 250 μικρογραμμαρίων μιας πειραματικής τότε ουσίας, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Στις 6 Μαΐου 2020 έλαβε τη δεύτερη δόση. Ο βιοχημικός Ιαν Χέιντον ήταν ένας από τους πρώτους 45 εθελοντές στην κλινική μελέτη της εταιρείας Moderna. Η συμμετοχή του δεν περιορίστηκε εκεί. Την 1η Απριλίου 2021, ενώ αρκετές χώρες προσπαθούν να λύσουν προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα εγκεκριμένων πλέον εμβολίων και να επισπεύσουν τη χορήγησή τους, ο 29χρονος Αμερικανός έλαβε και τρίτη δόση. Είναι ένας από τους εθελοντές μακράς διαρκείας.

Ο Χέιντον παίρνει μέρος σε νέα κλινική μελέτη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna. Βρίσκεται μεταξύ των εθελοντών οι οποίοι συμμετείχαν πριν από ένα χρόνο στην πρώτη δοκιμή του εμβολίου με την ονομασία mRNA-1273 και αυτό το διάστημα λαμβάνουν μια επαναληπτική τρίτη δόση (booster). «Σκοπός, όπως και κατά την αρχική συμμετοχή μου, είναι να διαπιστωθεί σε αυτή τη φάση η ασφάλεια και όχι απαραίτητα η αποτελεσματικότητα της χορήγησης τρίτης δόσης σε κάποιον που είχε ήδη εμβολιαστεί, σε περίπτωση που χρειάζεται ανά έτος να επαναλαμβάνεται το εμβόλιο για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων», λέει ο Χέιντον σε τηλεφωνική του συνομιλία με την «Κ».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ πραγματοποιεί αυτή τη μελέτη σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna προκειμένου να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πιθανής χορήγησης επαναληπτικού εμβολίου και εφόσον προκύψει η ανάγκη κάλυψης μεταλλάξεων του ιού, όπως συμβαίνει και με τα εμβόλια κατά της γρίπης. Η νέα δόση που έχει χορηγηθεί στον εθελοντή εξετάζεται εάν μπορεί να επιμηκύνει την ανοσία και κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού SARS-CoV-2. Στη δοκιμή λαμβάνουν μέρος συνολικά 210 εθελοντές εκ των οποίων οι 60 είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ενώ οι υπόλοιποι είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Χέιντον είχε μιλήσει στην «Κ» πρώτη φορά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Είχε περιγράψει λεπτομερώς τότε πώς έπρεπε να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του μετά τον εμβολιασμό και ότι όλα είχαν κυλήσει ομαλά και με ασφάλεια. «Ο ρόλος μου σε όλη αυτή την ιστορία είναι πολύ μικρός. Είμαι απλά ένα άτομο, ένας από τους 45 εθελοντές σε αυτή τη δοκιμή», είχε πει τότε. «Οι ομάδες των επιστημόνων αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Εργάζονται σε αυτό το πεδίο εδώ και χρόνια για να μπορούν γρήγορα να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο εφόσον εμφανιστεί μια πανδημία. Σε αυτούς πρέπει να είμαστε ευγνώμονες».

Οπως και πριν από ένα χρόνο έτσι και τώρα κατά την τρίτη επαναληπτική δόση έπρεπε για μια εβδομάδα να ελέγχει τη θερμοκρασία του και να καταγράφει σε ένα ημερολόγιο τυχόν συμπτώματα. Δεν υπήρξε τίποτα το ανησυχητικό. «Πλέον η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την αρχική συμμετοχή μου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει, είναι ασφαλές και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει. «Η πανδημία έχει επηρεάσει τόσο πολλούς ανθρώπους. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να παραγάγουν και να διαθέσουν τα εμβόλια. Πλέον για πολλούς πολίτες ο εμβολιασμός δεν είναι απλά κάτι μακρινό, μια ιστορία στις ειδήσεις, αλλά κάτι πολύ προσωπικό που τους αφορά άμεσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή