Ευκτήριος οίκος για τους Αλεβίτες στη Θράκη

Ευκτήριος οίκος για τους Αλεβίτες στη Θράκη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος ευκτήριος οίκος Αλεβιτών στην Ελλάδα πήρε άδεια λειτουργίας προ ημερών. Οι Αλεβίτες στη χώρα μας υπολογίζονται σε περίπου 3.000 και κατοικούν κυρίως στα ορεινά χωριά της Θράκης, όπως η Ρούσσα, το Μέγα Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Μυρτίσκη κ.ά.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Θράκη και συναντήθηκε με τον Σύλλογο Αλεβιτών που έλαβε την άδεια για τον ευκτήριο οίκο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης και προσευχής. «Οι Αλεβίτες διαθέτουν χώρους προσευχής στην περιοχή όπως είναι το τέμενος της Ρούσσας, αλλά τους είχε υφαρπάξει το σουνιτικό Ισλάμ» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Συρίγος.

Οι Αλεβίτες αποτελούν θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και έχουν ισχυρές διαφορές με τους σουνίτες και τους σιίτες. Ενδεικτικά, στους Αλεβίτες η γυναίκα έχει ισότιμη σχέση με τον άνδρα, είναι θεσμοθετημένη η μονογαμία, ενώ καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά στην καθημερινότητά τους, πράγμα απαγορευμένο για τους περισσότερους άλλους μουσουλμάνους. Επίσης, στους Αλεβίτες έχει μεγάλη σημασία η μουσική – είναι κάτι αντίστοιχο με τις ψαλμωδίες των χριστιανών. Να σημειωθεί ότι κάποιοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους, άλλοι νιώθουν ότι αποτελούν παρακλάδι του Ισλάμ. ενώ και ανάμεσα στις κοινότητες των Αλεβιτών παρατηρούνται μικρές ή μεγάλες διαφορές. 

Την ίδια στιγμή χθες, το υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας (περιορισμοί στην κυκλοφορία, αποφυγή των συναθροίσεων κ.ά.) δεν θα παραχωρηθούν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για τη μεγάλη εορτή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή