Στην ολοκλήρωση των τελευταίων πεζοδρόμων του εμπορικού κέντρου, που είχαν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν είχαν κατασκευαστεί, προχωράει ο Δήμος Αθηναίων. Το σχέδιο, που περιλαμβάνει και την «ανανέωση» τεσσάρων πλατειών, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και εκτιμάται ότι μπορεί να δημοπρατηθεί μέσα στον Απρίλιο. Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθούν και τα πρώτα τρία από τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου, που περιλαμβάνονταν και στο παλαιό πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων: η επέκταση της κάτω πλατείας Συντάγματος, η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας και η ανάπλαση του κάτω τμήματος της οδού Ερμού.
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΚΕΣΑ ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για το εμπορικό κέντρο, την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Οδοποιίας και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων. Η περιοχή παρέμβασης (195 στρέμματα) περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης. Το έργο έρχεται να συμπληρώσει την πιλοτική παρέμβαση που έγινε στην ίδια περιοχή το 2019-2020.

Οσον αφορά τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου, ο δήμος εκτιμά ότι τα πρώτα τρία μπορούν να δημοπρατηθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Πρόκειται για την επέκταση της «κάτω πλατείας» στο Σύνταγμα (δηλαδή τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας προς την πλευρά της Ερμού), την ανάπλαση της οδού Ερμού, στο τμήμα της από Αιόλου έως Αγίων Ασωμάτων και την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας. Τα τρία έργα περιλαμβάνονταν και στο σχέδιο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Αντίθετα, τα έργα επί της οδού Πανεπιστημίου (για τα οποία εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις) δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Οσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα υποδομών του Δήμου Αθηναίων, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινάει η αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων (12 πλατείες) και τα προγράμματα καθαρισμών φρεατίων και αντικατάστασης του δικτύου ομβρίων.