Διαγωνισμός ΟΠΑ: Φοιτητές σε ρόλο διαπραγματευτή, μέσω Zoom

Διαγωνισμός ΟΠΑ: Φοιτητές σε ρόλο διαπραγματευτή, μέσω Zoom

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαπραγματευτική δεινότητα αποτελεί ένα απαραίτητο προσόν και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων καλούνται να κλείσουν συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών. «Εκεί αναδεικνύεται η ευελιξία του νου αλλά και η διπλωματία του καθενός, εξ ου και άλλοτε κλείνουν οι συμφωνίες και άλλοτε όχι», σημειώνει στην «Κ» η κ. Δήμητρα Στούμπου, υποψήφια διδάκτωρ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνη υλοποίησης του τρίτου Athens Negotiations Tournament (ΑΝΤ), Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Διαπραγματεύσεων που διοργανώνεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ. «Ολη η διοργάνωση είναι διαδικτυακή, γίνεται μέσω zoom», διευκρινίζει η ίδια, «τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα λαμβάνουν χώρα οι προκριματικοί και στις 22 και 23 Μαΐου ο ημιτελικός και ο τελικός».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι έχουν ήδη δείξει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. «Δεχόμαστε έως τις 18 Απριλίου αιτήσεις στο www.ant.aueb.gr. από τριμελείς ομάδες, αλλά και από μεμονωμένα άτομα, τα οποία προτίθενται να ενταχθούν σε ομάδες», προσθέτει η κ. Στούμπου. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων συνοδεύονται από ένα μίνι βιογραφικό και ένα βίντεο, στο οποίο συστήνονται και κάποιος –από τον… παππού τους έως τον καθηγητή του πανεπιστημίου– εξηγεί γιατί αξίζει να γίνουν δεκτοί στη διοργάνωση. «Εχει τη μορφή μιας οπτικοποιημένης συστατικής επιστολής», εξηγεί η κ. Στούμπου. 

Πολυεπίπεδα οφέλη

Τα οφέλη από όσους εμπλακούν στην προσομοίωση των διαπραγματεύσεων, που είναι ως επί το πλείστον επιχειρηματικής φύσης, είναι πολυεπίπεδα. «Καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, αναπτύσσουν την ενσυναίσθησή τους, μαθαίνουν πώς να ρυθμίζουν το συναίσθημά τους», αναφέρει ενδεικτικά η ίδια. «Οι συμμετέχοντες μπαίνουν γρήγορα στον ρόλο τους και τον βιώνουν έντονα». Ισως γι’ αυτό κάποιες ομάδες, που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη διοργάνωση, επανήλθαν και στη δεύτερη, το 2020. «Ας μην ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό η εμπορική διαπραγμάτευση εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών, εδώ διδάσκεται μόνο στο δικό μας πανεπιστήμιο, στο τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, από τον καθηγητή κ. Ηλία Καπουτσή, που είναι και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης», αναφέρει η κ. Στούμπου, «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης». 

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από διαπιστευμένους διαπραγματευτές, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό κόσμο, θα αξιολογήσει με μετρήσιμα και μη μετρήσιμα κριτήρια τις ασκήσεις προσομοίωσης, όπως βέβαια και το τελικό αποτέλεσμα – τη σύναψη ή μη συμφωνίας. «Στους νικητές προσφέρουμε coaching, συμβολικά δώρα αλλά προπάντων την ευκαιρία για συμμετοχή σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα συνέβη με την ομάδα που στείλαμε στην Πολωνία το 2019, όπου ανεδείχθη 4η στον διαγωνισμό». Ολοι, όμως, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις διαπραγματευτικές τους δεξιότητες, να δοκιμάσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των αντιδράσεών τους. Αντίστοιχα πολύτιμη είναι και η εμπειρία για τους φοιτητές, που εργάζονται εθελοντικά για την υλοποίηση του διαγωνισμού, οι οποίοι αποκομίζουν σημαντική εργασιακή εμπειρία, «καθώς διαθέτουμε όλα τα τμήματα μιας κανονικής εταιρείας – μάρκετινγκ, χορηγιών, εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή