ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους για J&J: Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής

Θεμιστοκλέους για J&J: Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής

«Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα», τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, κι αφού σημείωσε ότι οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, παραλαμβάνονται σήμερα Τετάρτη από την χώρα μας, τόνισε ότι τη Δευτέρα (19/4), είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία», είπε, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις για πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Johnson & Johnson με εγκεφαλικές θρομβώσεις.

«Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες, τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός είναι των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και το Μάιο περιμένουμε 1,5 εκατ. δόσεις», τόνισε.

Θεμιστοκλέους για J&J: Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής-1

Νωρίτερα η παράδοση 50 εκατ. δόσεων της Pfizer

Επίσπευση της παράδοσης πενήντα εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ξεκινώντας από τον Απρίλιο ως το τέλος Ιουνίου εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μόλις ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν πρόκειται για νέες δόσεις αλλά για ήδη συμφωνημένες ποσότητες, η παράδοση των οποίων μετατέθηκε χρονικά από το δ’ στο β’ τρίμηνο του 2021.

Διαβάστε: Η Ε.Ε. άγγιξε το ορόσημο των 100 εκατ. εμβολιασμών

Όπως ανέφερε, ως χθες 126 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 είχαν παραδοθεί στην Ε.Ε., ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις. Αποκάλεσε τις δύο εταιρείες «αξιόπιστους εταίρους» της Ε.Ε. που «ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας».

Τέλος, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Pfizer/BioNTech για την προ-αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για το 2022-3.

Η νέα σύμβαση, είπε, θα προβλέπει την παραγωγή των εμβολίων, αλλά και όλων των αναγκαίων εξαρτημάτων και συστατικών, στην Ευρώπη.