Live: Η ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

Live: Η ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλια, τόνισε ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος είναι ελαφρώς μειούμενος και υπάρχει μια σταθεροποίηση με τάση υποχώρησης στον δείκτη θετικότητας, κάτω του 6%, Πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 27.462.

Σταθεροποίηση σύμφωνα με τον υπουργό παρουσιάζεται και σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση την Κ. Μακεδονία και Θράκη, όπου παρατηρείται αυξημένη τάση και αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία.

«Η Αττική σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μια σταθεροποιητική τάση, κάτι που είναι ελπιδοφόρο, μια εύθραυστη ισορροπία», υπογράμμισε για να τονίσει: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Έκανε νέα έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, αναφέροντας ότι η χώρα μας θα λάβει 1,2 εκατ. δόσεις της Pfizer μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 2,2 εκατ. εμβολιασμοί και σταδιακά προχωρά το άνοιγμα της πλατφόρμας και σε άλλες ομάδες.

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων.

«Είμαστε αισιόδοξοι, κάθε εβδομάδα θα αυξάνεται η δυνατότητα του εμβολιασμού, όσο πιο γρήγορα και με ασφάλεια, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η σύσταση μας είναι να πάμε να εμβολιαστούμε, να προστατεύσουμε τις οικογένειες μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε.

Self-tests

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση, τόνισε ότι καθίσταται υποχρεωτικό το self- test για την προσέλευση των εργαζομένων σε:

  • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων,
  • στα μέσα μεταφοράς (χερσαία, θαλάσσια, αεροπορική),
  • στην εστίαση,
  • στα κομμωτήρια- κέντρα αισθητικής
  • και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πώς μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΓΑΝΗ θα γίνεται διαδικασία, που την χαρακτήρισε εύκολη και φιλική προς το χρήστη.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη «δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self-tests.

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε περίπτωση που το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται στην εργασία του και κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος και η οικογένεια του μπαίνουν σε καραντίνα. Αν βγει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπαίνει σε διαδικασία καραντίνας.

Πρόστιμα

  • Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα self- tests του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Αν βρεθεί εργοδότης που δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Αν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

[Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη]

Υποχρεωτικά self-tests σε συγκεκριμένους κλάδους του Δημοσίου

Τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

  • υπάλληλοι ΚΕΠ,
  • ΟΤΑ,
  • Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,
  • δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι
  • και σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μαγιορκίνης

Την σημασία της διενέργεις των self-tests, «μιας μορφής προσυμπτωματικού ελέγχου, το λεγόμενο screening», ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι με αυτά σαρώνεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχουν συμπτώματα και κατόπιν ακολουθεί ο επαναληπτικός έλεγχος.

Με τα self-tests, είπε, γίνεται «πιο γρήγορη ανεύρεση των ατόμων που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο», καθώς εντοπίζουν τους «ασυμπτωματικούς φορείς».

Σημείωσε δε ότι επελέγη το self-test με τη λήψη απλού ρινικού δείγματος, που είναι ευκολότερα στη χρήση, υπογραμμίζοντας ότι έχουν επιτυχία εντοπισμού του 80% όλων όσοι έχουν την νόσο.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι επελέγησαν αυτά τα self-test διότι δίνουν μικρό αριθιμό ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων.

Κρούσματα

Σε 3.089 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 81 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 809 ασθενείς.

Διενεργήθηκαν 63.710 τεστ και η θετικότητα ανέρχεται σε 4,84%. [Διαβάστε]

Το χρονικό της υποχώρησης των κρουσμάτων

Θετικά νέα έρχονται από την σύγκριση των κρουσμάτων των τελευταίων 10 ημερών με το προηγούμενο δεκαήμερο κατά την οποία προκύπτει μια πτωτική τάση όσον αφορά στην διασπορά του ιού.

Δείτε αναλυτικά:

  • Τρίτη, 13 Απριλίου ήταν 4033, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, ήταν 4309
  • Δευτέρα, 12 Απριλίου, ήταν 1606, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Απριλίου ήταν 1866
  • Στις 11 Απριλίου ήταν 1718, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Απριλίου, ήταν 1955
  • Στις 10 Απριλίου ήταν 2801, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, ήταν 3232
  • Στις 9 Απριλίου ήταν 2747, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, ήταν 3080
  • Στις 8 Απριλίου ήταν 3228, μια εβδομάδα νωρίτερα, την 1η Απριλίου, ήταν 3491
  • Στις 7 Απριλίου ήταν 3445, μια εβδομάδα νωρίτερα, την 31η Μαρτίου, ήταν 3616
  • Στις 6 Απριλίου ήταν 4309, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, ήταν 4340

Live: Η ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα-1

Ε.Ε.: Συμφωνία για πράσινο διαβατήριο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση του πράσινου διαβατηρίου ώστε να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι ενώ θα διαπραγματευθoύν τις λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν δύο διπλωματικές πηγές.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή