Τουρισμός: Τεστ στο προσωπικό των πλοίων, σύσταση για τους επιβάτες

Τουρισμός: Τεστ στο προσωπικό των πλοίων, σύσταση για τους επιβάτες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχρεωτικότητα των self tests αλλά και των rapid σε πλοία της ακτοπλοΐας θα αποφασίσει την Παρασκευή η επιτροπή επιδημιολόγων, στο πλαίσιο της εξέτασης των πρωτοκόλλων για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Τα πρωτόκολλα θα παίρνουν υπόψη τους την περυσινή εμπειρία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.  

Οι πλοιοκτήτες των ferry boats θα υποχρεούνται σε διεξαγωγή rapid tests για το προσωπικό τους (σ.σ. πέρυσι δεν υπήρχαν) ενώ προς τους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν θα γίνεται σύσταση να κάνουν self test πριν από το ταξίδι τους. Τα τεστ του προσωπικού των πλοίων πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Το ζήτημα των τεστ φαίνεται ότι απασχόλησε την επιτροπή επιδημιολόγων, που το συνέδεσε με το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου και που από την πλειοψηφία της έγινε όρος για την επαναλειτουργία του. «Είχαμε πει ότι για καταστήματα από ένα μέγεθος και πάνω θα έπρεπε να έχει εκδοθεί ΚΥΑ με την οποία θα προβλέπεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν στην πλατφόρμα των self tests. Αυτό, είχε επισημανθεί, πρέπει να επεκταθεί και σε όσα σουπερ μάρκετ δεν τα κάνουν», αναφέρεται σχετικά. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες συνδικάτο εργαζομένων σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας διαμαρτυρήθηκε για τον δεύτερο θάνατο εργαζομένου στη Θεσσαλονίκη έπειτα από έναν άλλο στον Πειραιά, δείχνοντας προς την πλευρά των ελλιπών διαγνωστικών ελέγχων

Προχθές το βράδυ ολοκληρώθηκε η β΄ φάση του διαγωνισμού για την παράδοση στο ελληνικό Δημόσιο άλλων δέκα εκατομμυρίων ταχέων τεστ αυτοδιάγνωσης. Οι τιμές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πρώτη φορά, με πρώτη μία εταιρεία από τα Γιάννενα (2,07 τεμάχιο) και δεύτερη μία εταιρεία που προσφέρει 7 λεπτά το τεμάχιο ακριβότερα. Οι δύο αυτές εταιρείες θα μοιραστούν 10 εκατομμύρια τεστ. Συνολικά στις τεχνικές προδιαγραφές ανταποκρίνονταν 29 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μία ελληνική εταιρεία κατασκευής τεστ από τη Λάρισα, που όμως πρόσφερε πολύ μικρό αριθμό τεμαχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεγάλη φαρμακαποθήκη της Αθήνας πρότεινε την τροφοδοσία του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή 5 λεπτά χαμηλότερη της δεύτερης εταιρείας που τελικά επελέγη. Η προσφορά της συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης απορρίφθηκε καθώς έφερε μεν έγκριση του συγκεκριμένου τεστ (Letoo) από την Τσεχία και την Πολωνία, αλλά θεωρήθηκε από επιτροπή τριών καθηγητών ότι δεν ανταποκρινόταν στις τεχνικές προδιαγραφές (σ.σ. στην Ελλάδα δεν υπάρχει τμήμα του ΕΟΦ που να πιστοποιεί παρόμοια προϊόντα, γι’ αυτό στους διαγωνισμούς αρκεί πιστοποίηση από άλλη χώρα της Ε.Ε.). Την ίδια ώρα, εταιρεία που είχε δεσμευθεί να φέρει τρία εκατομμύρια τεστ από την Κίνα στο πρώτο κύμα του διαγωνισμού, βρισκόταν χθες σε προφανή αδυναμία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της καλής εκτέλεσης, αξίας ύψους 550.000 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή