Χ. Γώγος: Σταθεροποίηση στην Αττική, αυξητική τάση στη Δυτική Μακεδονία – Επιφυλάξεις για το Πάσχα στο χωριό

Χ. Γώγος: Σταθεροποίηση στην Αττική, αυξητική τάση στη Δυτική Μακεδονία – Επιφυλάξεις για το Πάσχα στο χωριό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζήτημα των μετακινήσεων του Πάσχα, την εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, αλλά και τα εμβόλια αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής έκανε λόγο για εβδομαδιαία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου. Όπως είπε, αυτή την στιγμή σταθεροποιηθήκαν τα κρούσματα και η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει. Ωστόσο, εκτίμησε πως μετά από 15 ημέρες θα αποτυπωθεί η αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία, καθώς τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και εκτίμησε πως σε μερικές περιοχές βρίσκεται κάτω από τη μονάδα. 

Έκανε λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά και για τάση ανόδου στη Δυτική Μακεδονία.

Μετακινήσεις το Πάσχα

Όσον αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων του Πάσχα τόνισε πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα».

Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Άνοιγμα λιανεμπορίου

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση, σημειώνοντας πως η κρίσιμη παράμετρος «δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά». Ωστόσο, τόνισε πως πλέον έχουμε καλύτερα όπλα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» τα self-tests.

Τέλος, ως προς τα εμβόλια, έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να φύγει το πέπλο ανησυχίας και να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί».

Δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα για Αstrazeneca – Johnson & Johnson, σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας πως οι παρενέργειες είναι μία στο εκατομμύριο πιθανότητα. Παράλληλα, σημείωσε πως όσοι εμβολιαστούν, πιθανότατα να χρειαστούν νέα δόση εμβολίου μετά από εννέα μήνες 

«Όσο αφορά την 2η φάση του εμβολιασμού αυτό που ξέρουμε είναι ότι στους 6 μήνες έχουμε ικανοποιητικά αντισώματα σε μεγάλο ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια μονή δόση εμβολίου μετά από 9 – 12 μήνες», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή