Θ. Βασιλακόπουλος για Πάσχα: Καλύτερα έξω στο χωριό παρά σε διαμερίσματα στην πόλη

Θ. Βασιλακόπουλος για Πάσχα: Καλύτερα έξω στο χωριό παρά σε διαμερίσματα στην πόλη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα, καθώς και της χρήσης των self-tests, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό». Όπως τόνισε, εφόσον φορούν μάσκα, ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, στις αυλές ή στους δρόμους, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης».

Εξήγησε, δε, ότι το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και πρόσθεσε ότι με τα self-tests θα υπάρχει μαζική επιδημιολογική παρατήρηση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Χ. Γώγος: Σταθεροποίηση στην Αττική, αυξητική τάση στη Δυτική Μακεδονία – Επιφυλάξεις για το Πάσχα στο χωριό

Ως προς τα self-tests, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο και τόνισε πως γίνεται υποχρεωτικό για τον χώρο της εργασίας προκειμένου να ελέγχεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

«Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self-test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει», συνέχισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Self-tests: Για ποιους είναι υποχρεωτικά, πώς θα δηλώνονται

Ως προς τους εμβολιασμούς, είπε ότι «για όλα τα εμβόλια, και τα παλιά εμβόλια που χρησιμοποιούναι, έχουν παρατηρηθεί σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις. Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Όπως τόνισε, ο χειρισμός που γίνεται και από τα ΜΜΕ και από τα κράτη δεν είναι ο σωστός. «Κάθε φάρμακο έχει όφελος και κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και τώρα που ξέρουμε το φαινόμενο μπορούμε να το υποπτευθούμε νωρίς και να το προλάβουμε. Αν κολλήσω κορωνοϊό έχω 16% πιθανότητα για θρόμβωση».

«Όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι αντιπηκτικές ενέσεις προκαλούν μία στις χίλιες περιπτώσεις το ίδιο σύνδρομο. Το εμβόλιο έχει τρομερά ελάχιστο κίνδυνο. Αν κάνω μια γενική αίματος αφού κάνω το εμβόλιο, 3-4-5 ημέρες μετά, αν δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλιά μου δεν κινδυνεύω», εξήγησε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή