Με το βλέμμα στους τουρίστες τα Covid-free νησιά

Με το βλέμμα στους τουρίστες τα Covid-free νησιά

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε πως δεν υπάρχουν COVID-free νησιά στη χώρα, μόνο νησιά όπου, λόγω μικρού δυναμικού, οι κάτοικοι εμβολιάζονται για «επιχειρησιακούς λόγους», όχι τουριστικούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μερικά νησιά είναι πολύ κοντά στη σχεδόν εξ ολοκλήρου ανοσία λόγω του ποσοστού του πληθυσμού τους που έχει ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να το κάνει. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο. Πώς θα επηρεάσει το στάτους τους την τουριστική σεζόν τους και τι πιστεύουν οι κάτοικοι σχετικά με την πολύ πιθανή έλευση ανεμβολίαστων τουριστών;

Ο αντιδήμαρχος Καστελλόριζου Στράτος Αμύγδαλος λέει στην «Κ» πως πάνω από 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τονίζοντας πως στο νησί συνεχίζουν να τηρούν όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Μπορούμε να παρέχουμε την ασφάλεια του επισκέπτη, αυτό θα αποτυπωθεί στη σεζόν που έρχεται, έχουμε ήδη κίνηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», δηλώνει. Εχουν ήδη γίνει κρατήσεις για το καλοκαίρι ξεκινώντας από τον Ιούνιο και αυξάνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εμβολιασμοί τούς έχουν βοηθήσει ψυχολογικά. «Πριν είχαμε άγχος γιατί δεν υπάρχουν δομές υγείας», αναφέρει. Οσον αφορά τους τουρίστες, τα εμβόλια και τα διάφορα τεστ –PCR, rapid, self tests– θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης – «δεν έχουμε περιθώριο για μια δεύτερη αποτυχημένη σεζόν», δηλώνει. Της ίδιας άποψης είναι και ο Ταμάζι Τενοσφίλι, ιδιοκτήτης του Black Sea Restaurant στη Χάλκη, ο οποίος εύχεται να έρθει κόσμος άσχετα από το εμβολιαστικό τους στάτους. Καθώς έχουν πλέον εμβολιαστεί, οι κάτοικοι δεν φοβούνται. Κυρίως όμως χρειάζονται δουλειά. «Εχουμε απελπιστεί», αναφέρει, λέγοντας πως άλλες χρονιές, την εποχή πριν από το Πάσχα είχαν πολλή δουλειά. «Τώρα καθόμαστε και οι λογαριασμοί τρέχουν – περιμένουμε να δουλέψουμε», τονίζει. 

Στην Ανάφη, τα πολυπόθητα εμβόλια της Pfizer κατέφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχε εμβολιαστεί σχεδόν όλο το νησί με την πρώτη δόση, με τη συμμετοχή να είναι γύρω στο 90%, λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Ιάκωβος Ρούσσος. «Το περιμέναμε με αγωνία, όλος ο κόσμος το περίμενε, εδώ στα μικρά νησιά είναι χειρότερα τα πράγματα, δεν υπάρχουν ούτε γιατροί ούτε νοσοκομεία», σημειώνει.

Σχετικά με τους καλοκαιρινούς επισκέπτες στο νησί, το οποίο τα τελευταία χρόνια φημίζεται για ανέμελο camping και ξέφρενα πάρτι, ο ίδιος θεωρεί πως είναι ένα δύσκολο θέμα, λέγοντας πως θα ήταν καλό όποιος επισκεφθεί το νησί να είναι εμβολιασμένος, αλλά πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. «Οποιος επισκέπτεται τα νησάκια, θα ήταν καλό να κάνει τεστ, και να τηρεί τα μέτρα», αναφέρει. «Καλό θα ήταν να έρθει κόσμος που θα έχει εμβολιαστεί», δηλώνει η Αργυρώ Λεωτσινίδου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Ενάλιον» στα Ψαρά. Πιστεύει όμως πως αυτό δεν μπορούν να το απαιτήσουν. Ο Μανώλης Αμοργιανός, ιδιοκτήτης του Studio Rena στους Φούρνους, διαφωνεί. Το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάποια νησιά πιστεύει πως θα αποτελέσει κίνητρο για τους τουρίστες, αλλά τονίζει πως θα πρέπει και εκείνοι να έχουν εμβολιαστεί. «Ενα μέρος μπορεί να γίνει COVID-free, αλλά αν έρθει κάποιος και μεταφέρει τον ιό, όλα ανατρέπονται», τονίζει. 

«Υπάρχει μία φοβία»

Στη Φολέγανδρο και στη Δονούσα τα εμβόλια αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο Λευτέρης Γαβαλάς, ιδιοκτήτης του cafe-bar Αστάρτη στη Χώρα της Φολεγάνδρου, πιστεύει πως είναι πολύ θετικό ότι οι κάτοικοι θα εμβολιαστούν πριν από την καλοκαιρινή σεζόν –αναφέρει πως κάποιοι έχουν ακόμα ενδοιασμούς περί των εμβολίων– αλλά ελπίζει να μην έρθουν τουρίστες χωρίς κανένα προαπαιτούμενο μέτρο, όπως λέει ότι έγινε πέρυσι. «Θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ, να έχουν κάνει κατιτίς», τονίζει – «πέρυσι είχα μεγάλο άγχος». Ενα κομμάτι και του πληθυσμού της Δονούσας έχει ακόμα ενδοιασμούς σχετικά με τα εμβόλια – «υπάρχει μια φοβία με αυτά που ακούν στην τηλεόραση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας του νησιού, Χρήστος Σιγάλας, αν και δεν είναι η πλειοψηφία. Η Δονούσα, συμπληρώνει, έχει πρακτικά υπάρξει COVID-free από τον Μάρτιο, μην έχοντας κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι σήμερα, και θα ήθελαν έτσι να παραμείνει. «Θα προτιμούσαμε να έρθουν εμβολιασμένοι, επειδή είναι μικρό νησί, για λόγους υγείας», αναφέρει, «όχι όμως ότι δεν θα δεχτούμε και τους ανεμβολίαστους». Οι κρατήσεις για το προσεχές καλοκαίρι είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι. «Πέρυσι άργησε να τσουλήσει ο τουρισμός», τονίζει, «φέτος έχουμε πολύ ενδιαφέρον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή