Αλγόριθμος «απειλεί» παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα

Αλγόριθμος «απειλεί» παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα μπουκάλι αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη είναι καλύτερο διατροφικά από την αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου; Και πώς γίνεται ένα φρέσκο τυρί να είναι χειρότερη τροφή από τις κρέπες (προπαρασκευασμένες) που το περιέχουν; Αυτά και άλλα πολλά παραδείγματα φανερώνουν πόσες στρεβλώσεις μπορεί να προκύψουν στην πράξη από την υιοθέτηση του συστήματος επισήμανσης Nutri-score για όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την ακρίβεια, εφόσον επικρατήσει το Nutri-score, πολλά παραδοσιακά προϊόντα θα επισημανθούν ως ανθυγιεινά καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, τους τέσσερις παράγοντες που το συγκεκριμένο σύστημα – αλγόριθμος μετράει. Ωστόσο, πολλές βιομηχανίες τροφίμων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών BEUC αλλά και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίζουν την υποχρεωτική υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος και την αντίστοιχη επισήμανση σε όλα τα τρόφιμα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να προφυλαχθούν από την παχυσαρκία και τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές όταν ψωνίζουν.

Τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας από επιστήμονες προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση της Ελλάδας, που έχει εκφράσει πολλές ενστάσεις για το Nutri-score και την πιθανότητα να υιοθετηθεί η εφαρμογή του ως έχει υποχρεωτικά για όλα τα τρόφιμα, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο σχετικός κανονισμός πρόκειται να υιοθετηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να τοποθετηθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση στο εγχείρημα να δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις καθοριστικές παραμέτρους της διατροφικής αξίας ενός τροφίμου, κάτι που δεν κατορθώνει το σύστημα Nutri-score».  

Ετικέτα

Το Nutri-score έχει προταθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καθιερωθεί ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης, μια ετικέτα στην μπροστινή πλευρά των προϊόντων, η οποία θα δείχνει απλά και κατανοητά στους καταναλωτές τη διατροφική αξία του προϊόντος που αγοράζουν. Το συγκεκριμένο σύστημα απεικονίζει με χρώματα σε ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα), το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο, προσμετρώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά). Το πόσο πράσινο – υγιεινό ή κόκκινο – ανθυγιεινό είναι ένα τρόφιμο προκύπτει με βάση έναν αλγόριθμο που έχει φτιαχτεί, ο οποίος όμως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τον συνδυασμό των στοιχείων που περιέχει ένα τρόφιμο ή άλλα θετικά χαρακτηριστικά όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  

Εξαίρεση

Οπως τονίζει ο κ. Λιβανός, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι τα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης) αλλά και τα ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα) να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του συστήματος. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σύστημα Nutri-score έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. (Κανονισμός 1169/2011) για προαιρετική χρήση. Αρκετές χώρες το έχουν ήδη υιοθετήσει προαιρετικά, όπως π.χ. η Γαλλία, η οποία μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρος, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, αλυσίδες του εξωτερικού έχουν αρχίσει να το ζητούν ως προαπαιτούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή