Self-tests: Νέες θεωρίες συνωμοσίας με… παιδομάζωμα

Self-tests: Νέες θεωρίες συνωμοσίας με… παιδομάζωμα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μούφα αυτό που λένε ότι αν δηλώσεις το παιδί σου θετικό στο self test σου το παίρνουν. Εγώ και τρεις φίλοι τα δηλώσαμε χθες απ’ τα ξημερώματα και από τότε ξεροσταλιάζουμε δίπλα στο κουδούνι, αλλά δεν χτυπάει!». Αυτό ήταν ένα από τα πολλά αστεία που ακολούθησαν την ταχύτατη διασπορά ακόμη ενός fake news, που επιδέχεται πολλές ψυχαναλυτικές ερμηνείες, καθώς παραπέμπει σε μια κοινή φοβία των γονέων – ότι δηλαδή κάποιος θέλει να τους… κλέψει το παιδί. Εν προκειμένω, το κράτος θα εξαπέλυε «παιδομάζωμα» για να συγκεντρώσει και να απομακρύνει από τις οικογένειές τους όλα τα… μολυσμένα από COVID-19 παιδιά. «Στη 2η φορά που θα βγει θετικό, αρπάζουν τα παιδιά σε δομές COVID-19, θα τα ψάχνουμε!», έλεγε το μήνυμα που έφθασε στις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών πολλών γονέων. 

Σε πλήθος ομάδων στο Facebook εδώ και πολλές ημέρες έχει κηρυχθεί ο ανένδοτος στα self tests, όπως ακριβώς είχε συμβεί το προηγούμενο διάστημα και στα περιοριστικά μέτρα, στη μάσκα, στο εμβόλιο, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εκεί αναρτώνται αφειδώς «πειραγμένες ειδήσεις», μαρτυρίες και σχόλια «υποψιασμένων» γονέων, βίντεο επώνυμων αρνητών που, καθώς τους έχει μπλοκάρει το Facebook, αναγκάζονται να στέλνουν τα μηνύματά τους βιντεοσκοπημένα στο… κοινό τους.

Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε μια «πραγματική» ιστορία απομάκρυνσης εφήβου, θετικού στον ιό, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, παρακολουθούμε βίντεο μαθητή που αμφισβητεί τη χρησιμότητα της μάσκας μέσα στην τάξη, δεδομένου ότι όσοι κάνουν μάθημα έχουν αρνητικό τεστ, ενώ στο μεσοδιάστημα μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ εν είδει Μεσσία μάς υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει οπτικό υλικό από τον εμβολιασμό του, γιατί εκείνος… ξέρει. «Τελικά, τα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση! Αρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τι θα πιστοποιεί; Οτι δεν είναι αρνητές; Ή την υποδούλωση – την υποταγή;», αναρωτιέται ένα μέλος ομάδας. Οι αρνητές του self test παρέχουν και συμβουλευτική στους γονείς, «που έχουν τη δύναμη να συνταράξουν το εκπαιδευτικό σύστημα καταθέτοντας άρνηση τεστ και μήνυση κατά των εκπαιδευτικών». Αλλωστε, οι ίδιοι θεωρούν ότι η μεγάλη μάζα των μαθητών είναι με το μέρος τους και προαναγγέλλουν κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές «να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Μέχρι στιγμής, πάντως, αρνητές γονείς εκδηλώθηκαν στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και στο Ρέθυμνο. Στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, όπου ο διευθυντής είχε αρνηθεί την είσοδο σε μαθητή που δεν είχε κάνει το τεστ, έγινε ολιγόωρη κατάληψη από μικρό αριθμό μαθητών την επομένη και σημειώθηκε ένταση με τους υπόλοιπους συμμαθητές. Η στάση της μητέρας προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα εκείνη να συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας καθώς και επειδή είχε αναρτήσει εμπρηστικό κείμενο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που καλούσε τους απανταχού γονείς σε ανυπακοή.    

Οπως εξηγούν τα Ellinika Hoaxes στην ιστοσελίδα τους, οι πολέμιοι του self test απομόνωσαν μια φράση από δελτίο ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία όσοι μαθητές βγαίνουν θετικοί «θα απομονώνονται και θα απομακρύνονται από τους οικείους τους για αποφυγή του κινδύνου διασποράς, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ» και την ενίσχυσαν με απόσπασμα από παλαιότερη δήλωση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Η Γεν. Γραμματεία διευκρινίζει ότι ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόταν στα «ξενοδοχεία καραντίνας» που φιλοξενούσαν όσους έπρεπε να μείνουν σε 15νθήμερη καραντίνα ή εκείνους που αδυνατούσαν να μείνουν στο σπίτι τους επειδή συγκατοικούσαν με ευπαθείς. Αν οι παραπάνω διευκρινίσεις θα πείσουν τους δύσπιστους, μένει να φανεί. 

Πάντως, σύμφωνα με τα Hellinika Hoaxes, η φήμη για την αρπαγή παιδιών από τα σχολεία μέσω του νόμου 4682/2020 κυκλοφορεί ήδη από το καλοκαίρι, ενώ εξίσου έχει διαδοθεί ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 10 ευρώ σε όσους γονείς δεν εκτελούν σωστά το self test… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή