Lockdown: Στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής εμπορικά κέντρα, ψώνια χωρίς ραντεβού

Lockdown: Στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής εμπορικά κέντρα, ψώνια χωρίς ραντεβού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν από την ερχόμενη Δευτέρα νέα μικρά «βήματα» χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων τίθεται επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με το λιανεμπόριο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι από τη Δευτέρα εντάσσονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών self-tests και οι εργαζόμενοι στον εν λόγω κλάδο, γεγονός που συνιστά σημαντικό «εργαλείο» στην επιδημιολογική επιτήρηση, όπως αποδείχθηκε και στην επανεκκίνηση των σχολείων. 

Αντίθετα, όπως διαμηνυόταν χθες από το Μαξίμου, δεν αναμένεται να τεθεί ακόμη το ζήτημα «Πάσχα στο χωριό», το οποίο μετατίθεται – τουλάχιστον – για την επόμενη Παρασκευή. Άλλωστε, για το εν λόγω θέμα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων.

Όσον αφορά τα καταστήματα, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής και κατάργηση του click inside.

Παρότι τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στην Αττική, τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν πέρασαν απαρατήρητα απο κυβέρνηση και ειδικούς, ειδικά ως προς τους δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων, για τους οποίους η αποκλιμάκωση θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστεί ακόμη αρκετές ημέρες. 

Με τα παραπάνω δεδομένα, παραμένει αμφίβολο το αν θα «περάσουν» από την επιτροπή και οι τρεις προτάσεις του υπ. Ανάπτυξης και ειδικά η κατάργηση του click inside, στην παρούσα φάση. Aντίθετα, μεγάλη ειναι η πιθανότητα θετικής εισήγησης για επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και κέντρων αισθητικής. 

Στις αρχές της εβδομάδας, πάντως, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης είχε εκτιμήσει ότι από εβδομάδα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, ωστόσο, δεν προσδιόρισε επακριβώς την κατάργηση των αγορών με ραντεβού (που αποτελεί αίτημα των καταστηματαρχών), τονίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Τουρισμός

Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες η «Κ», στο τραπέζι των ειδικών αναμένεται να τεθεί και το άνοιγμα του τουρισμού. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς την επιβολή καραντίνας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ (για το οποίο ισχύει ήδη με διμερή συμφωνία) από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 19 Απριλίου. Αυτή θα είναι και η επίσημη εισήγησή της προς την επιτροπή.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι ταξιδιώτες από την Ε.Ε. συν τις πέντε αυτές χώρες να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων και να κάνουν αμέσως τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα, πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή της χώρας τους για εμβολιασμό ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών.

Τα εννέα αεροδρόμια που αφορά αυτός ο διακανονισμός είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.

Φροντιστήρια

Τέλος, στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκονται και τα φροντιστήρια, αποτελώντας τον επόμενο κλάδο της –θεσμικά άτυπης– εκπαίδευσης ο οποίος παίρνει σειρά για να επιστρέψει στη διά ζώσης λειτουργία.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων αλλά και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις πιέζουν για άνοιγμα των φροντιστηρίων. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έχει αναφέρει, πάντως, ότι θα εισηγηθεί για άνοιγμά τους από τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, πρόταση με την οποία φέρεται να συναινεί το υπ. Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή