Πανεπιστήμια: Διαμαρτυρία εκδοτών για τα συγγράμματα

Πανεπιστήμια: Διαμαρτυρία εκδοτών για τα συγγράμματα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ζητήματα στον χώρο των ΑΕΙ παραμένουν άλυτα καθώς τα ιδρύματα είναι κλειστά λόγω της πανδημίας. Το υπουργείο Παιδείας γίνεται δέκτης διαμαρτυριών από διάφορες πλευρές, όπως ενδεικτικά από τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), την ίδια στιγμή που φοιτητές και πανεπιστημιακοί ζητούν να βρεθεί λύση για να επιστρέψουν τα ΑΕΙ στη διά ζώσης λειτουργία και κυρίως για διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων. 

Ειδικότερα, ο ΣΕΕΒΙ, που διανέμει τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για αφαίμαξη/εξόντωση των εκδοτών. «Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων καλείται να διανείμει τα φοιτητικά συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου 2020-21, με εταιρείες ταχυμεταφορών, κατ’ οίκον. Η ίδια διαδικασία τηρήθηκε κατά το εαρινό εξάμηνο 2019-20 και κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-21. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στα συγγράμματα συμβάλλει ουσιαστικά σε μια στοιχειώδη κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έστω και υπό συνθήκες COVID-19 και τηλεκπαίδευσης. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι πια οριακή, καθώς το κόστος της όλης διαδικασίας αποστολής των συγγραμμάτων βαρύνει, προς το παρόν, αποκλειστικά και μόνον τους εκδότες. Το υπουργείο Παιδείας περιορίζεται σε υποσχέσεις, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, μετακυλίοντας στους εκδότες την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Τα στοιχεία είναι ικανά να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους. Οι εκδότες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επωμιζόμενοι συνολικά (και για τα τρία εξάμηνα) ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος. 

Ο κλάδος ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να εξοφλήσει άμεσα όλα τα οφειλόμενα ποσά, να αυξήσει κατά ένα ευρώ την τιμή στα βιβλία που έχουν διανεμηθεί τα τρία τελευταία εξάμηνα και να αναλάβει το κόστος της αποστολής των συγγραμμάτων στην Κύπρο. «Η παρατεταμένη καθυστέρηση στις πληρωμές από το υπ. Παιδείας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων, θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα, εις βάρος φοιτητών και διδασκόντων, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Η ευθύνη είναι μεγάλη και ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου», παρατηρεί ο ΣΕΕΒΙ.

Από την άλλη, την ανάγκη προτεραιοποίησης του εμβολιασμού κατά της COVID-19 όλων των εμπλεκομένων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία (εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, αθλητικά μαθήματα, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.λπ.), εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών), τόνισε σε σχετικό αίτημά του προς τις αρμόδιες αρχές για τους εμβολιασμούς και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, διαβιβάζοντας σχετική θέση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Ταυτόχρονα, η Σύγκλητος προτείνει και ζητεί τη δωρεάν διάθεση self tests στο προσωπικό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή