«Εύθραυστη βελτίωση», θολό τοπίο για το Πάσχα

«Εύθραυστη βελτίωση», θολό τοπίο για το Πάσχα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει των εορτών του Πάσχα εκφράζονται στους κόλπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, παρά την «εύθραυστη βελτίωση» που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα.

Επί τάπητος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, τέθηκαν τα νέα μικρά «βήματα» χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δεδομένης και της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των υποχρεωτικών self-tests.

Ωστόσο, όπως διαμηνυόταν από το Μέγαρο Μαξίμου, το ζήτημα της άρσης των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις φαίνεται να μετατίθεται χρόνικα.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη, ζήτησε τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθάρισε την Πέμπτη, ότι οποιαδήποτε αναφορά στο Πάσχα είναι πρόωρη, υπογραμμίζοντας πως «το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».

Για το εν λόγω θέμα, εξάλλου, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» στα εμπορικά κέντρα, επαναλειτουργεί η αγορά στην Κοζάνη, ανοίγουν οι σχολές οδηγών

«Εύθραυστη βελτίωση»

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής επιδημιολογίας ανέφερε πως παρουσιάζεται «εύθραυστη βελτίωση» σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφερόμενος στους παράγοντες που θα ληφθούν από την επιτροπή για να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως νούμερο ένα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Η ίδια σημείωσε πως υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, και η μετάδοση συνεχίζεται.

Όπως είπε η καθηγήτρια, τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει μείωση, όμως -όπως ανέφερε- η τάση σταθεροποίησης δεν θα πρέπει να δίνει το λάθος μήνυμα. 

Αναφερόμενη στους αριθμούς των διασωληνωμένων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι μεγάλη (86% στην επικράτεια και 91% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Ανοιγμα δραστηριοτήτων

Οι ειδικοί εκφράστηκαν θετικά στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 19/4 στην Κοζάνη και στην υπό όρους επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης 

Ωστόσο, δεν συζητήθηκε την Παρασκευή, το αίτημα για άνοιγμα των φροντιστηρίων αλλά και οι προτάσεις της εκκλησίας, από την Κυριακή των Βαίων και την Μεγάλη Εβδομάδα να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών εντός των ναών. 

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε την επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου 24ωρου, ανακοινώνοντας 3.067 κρούσματα, 824 διασωληνωμένους και 91 θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή