Πάσχα στο χωριό: Φόβοι για «βραχυκύκλωμα» σε τουρισμό και εστίαση

Πάσχα στο χωριό: Φόβοι για «βραχυκύκλωμα» σε τουρισμό και εστίαση

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο χρόνο έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις υποχώρησης της πανδημίας και κυρίως της πίεσης στο σύστημα υγείας, ζητούν οι ειδικοί επιστήμονες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων. Προς το παρόν, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, με την Αττική να δείχνει «δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης», τη Θεσσαλονίκη μόνο σταθεροποίηση και περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος επιδείνωση. Η επίμονη διατήρηση των κρίσιμων αριθμών της πανδημίας σε υψηλά επίπεδα επηρεάζει και τις αποφάσεις για το Πάσχα, με το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι μετακινήσεις να απομακρύνεται για την ώρα. Καλύτερη εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο φαίνεται ότι στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει ο φόβος ότι ένα οριζόντιο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα θα μπορούσε να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια για δυναμική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου και άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα. 

Με αυτά τα δεδομένα, χθες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε θετικά μόνο για την επαναλειτουργία των σχολών οδηγών από την προσεχή Δευτέρα, με τους εξής κανόνες: Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται διαδικτυακά, οι εκπαιδευτές και οι εξεταστές θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη) και οι εξεταζόμενοι 24 ώρες πριν από την πρακτική άσκηση, τα ραντεβού των εξετάσεων θα γίνονται ανά μία ώρα και θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Παράλληλα, από τη Δευτέρα επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away στην Κοζάνη, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας έχει βελτιωθεί.

Αντιθέτως, οι ειδικοί δεν έλαβαν χθες αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η λειτουργία των εμπορικών κέντρων ή τη λειτουργία των φροντιστηρίων, κάτι που μάλλον μετατίθεται για μετά το Πάσχα. Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υποομάδα της επιτροπής εξετάζει την ταξινόμηση των δραστηριοτήτων ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου διασποράς του ιού και πρόσθεσε ότι θα προηγηθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί η ανά περιοχή επανεκκίνησή τους ανάλογα με το επιδημικό φορτίο.

Πάσχα στο χωριό: Φόβοι για «βραχυκύκλωμα» σε τουρισμό και εστίαση-1
Eνεργοποιήθηκε χθες η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα εμβολιαστικά ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα (φωτ. Intime).

Χθες ανακοινώθηκαν 3.067 νέα κρούσματα της COVID-19 και 91 θάνατοι ασθενών. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.398 περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 425, στη Λάρισα 99. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 824 ασθενείς με COVID-19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν προχθές 547. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η κ. Παπαευαγγέλου και ο κ. Μαγιορκίνης, αν και η διασπορά του ιού συνολικά στην επικράτεια δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να είναι 86% στην επικράτεια και 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Οι ημερήσιοι θάνατοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι και την επόμενη εβδομάδα στα τωρινά υψηλά επίπεδα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο βαθύ κόκκινο εισέρχονται η Θάσος, η Κύθνος και οι Δήμοι Ρεθύμνου, Φαιστού, Μαρωνείας Σαπών, Διδυμότειχου, Πίδνας Κολινδρού, Καβάλας, Βόλου, Συντικής Σερρών και Βόρειων Τζουμέρκων.

Εν τω μεταξύ, χθες ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα εμβολιαστικά ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Η ένταξη των πολιτών στον προγραμματισμό έγινε με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που γίνεται με συγκεκριμένη αιτιολογία – διάγνωση. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν και περιπτώσεις που πολίτες χωρίς να αντιμετωπίζουν τώρα κάποιο πρόβλημα υγείας και στους οποίους κάποια στιγμή συνταγογραφήθηκε φάρμακο με διάγνωση κάποιας πάθησης, έλαβαν ειδοποίηση να εμβολιαστούν. Τέλος, τη διαβεβαίωση ότι οι δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson που έχει παραλάβει η χώρα μας δεν θα χρησιμοποιηθούν πριν από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλειά του, παρείχε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή