Νοσοκομεία: Παράταση στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Νοσοκομεία: Παράταση στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν σε αυτούς και επιπλέον ιατροί. Αρνητικός ο ΙΣΑ.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς παράταση οδεύει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών της Αττικής, που τον τελευταίο μήνα έχουν βρεθεί στο πλάι των συναδέλφων τους των δημόσιων νοσοκομείων για να βοηθήσουν στη μάχη με την COVID-19. Οι γιατροί είχαν «επιστρατευθεί» για ένα μήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιστράτευσή τους θα παραταθεί.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν σε αυτούς και επιπλέον ιδιώτες γενικοί γιατροί, που θα καλύψουν το κενό όσων τελικά δεν εμφανίστηκαν μετά την κλήση τους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε επιστρατεύσει στις 22 Μαρτίου 206 ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς και πνευμονολόγους), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (93%) παρουσιάστηκε την επομένη στα νοσοκομεία.

Οι περιπτώσεις των υπόλοιπων που δεν έδωσαν το «παρών» εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και δεν αποκλείεται να επιβληθούν κυρώσεις, όπου η απουσία δεν δικαιολογείται.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς με ανακοινώσεις ζητούν να μην παραταθεί η επιστράτευση και να κληθούν εκ νέου εθελοντές –και άλλων ειδικοτήτων– να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ, οι γιατροί που έχουν επιστρατευθεί έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο, ενώ η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας.

Επιπλέον, τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών αναμένεται να ζητήσει το υπουργείο Υγείας και στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενισχυθεί η στελέχωση των κλινικών COVID, αλλά και των εμβολιαστικών κέντρων. Για το συγκεκριμένο θέμα συζήτησαν χθες ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ηδη, πάντως, υπάρχει λίστα 45 εθελοντών ιδιωτών γιατρών της Βόρειας Ελλάδας που επιθυμούν να βοηθήσουν στο ΕΣΥ, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη πρόσκληση για συνεργασία των ιδιωτών. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας εκφράστηκε η επιθυμία για συνεργασία με τους ιδιώτες και όχι για επιστράτευση, στην οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσει εφόσον δεν υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε έγινε και στην Αττική.

Εν τω μεταξύ, στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας προχώρησαν ο κ. Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Κωτσιόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη, «τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τάσεις σταθεροποίησης στις εισαγωγές των νοσοκομείων. Σε όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους είμαστε ευγνώμονες. Απομένουν μερικές δύσκολες εβδομάδες και θα πρέπει να είμαστε σε τεράστια εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή